Slimme software op de IC

Voor goede en efficiënte IC-zorg

Om de zorg in Nederland in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden, kan het inzetten van Artificial Intelligence (AI) ons helpen. Bij het project Slimme software op de IC zetten we AI in om de IC-zorg beter en efficiënter te maken. Hoe dat werkt, lees je hier.

We zien steeds meer patiënten met complexere en meerdere aandoeningen in de ziekenhuizen. Daarnaast zien we het tekort aan personeel oplopen. Ook op de Intensive Care afdelingen. Om slimmer om te gaan met de capaciteit op de IC heeft Pacmed de software Pacmed Critical ontwikkeld. Deze ‘slimme software’ helpt IC-artsen voorspellen wat het risico is op een heropname op de IC of onverwacht overlijden binnen zeven dagen als een patiënt op dat moment naar een verpleegafdeling zou gaan.

Voorspellen

Een patiënt de te lang of te kort op de IC ligt, heeft meer kans op complicaties. Als patiënten langer op de IC blijven dan nodig is, houden ze onnodig een bed bezet. Voor IC-artsen is het soms lastig te voorspellen wat het juiste moment is dat een patiënt van de IC naar een verpleegafdeling kan. Pacmed Critical helpt daarbij.

 

 

Sinds het voorjaar van 2022 gebruiken twee Santeon ziekenhuizen deze software: het Maasstad en het OLVG. Er loopt een financieringsaanvraag om het programma in 2024 op de IC-afdelingen van twee andere Santeon ziekenhuizen te gaan gebruiken: het Catharina Ziekenhuis en het MST.

Leren van data

Het programma Pacmed Critical maakt gebruik van machine learning. Dat betekent dat het programma leert uit de data van patiënten die eerder op de IC van het ziekenhuis lagen. Hoe was de gezondheid van patiënten voor wie een heropname op de IC nodig was, of die uiteindelijk zijn overleden? En hoe was de gezondheid van patiënten waarbij dit niet nodig of het geval was? Op basis van al die gegevens maakt het programma een model waarmee de IC-arts voor patiënten die nu op de IC liggen kan voorspellen wat het risico is op overlijden of heropname binnen zeven dagen als ze naar een verpleegafdeling zouden gaan.

 

Daarnaast geeft de software aan waarop de voorspelling is gebaseerd. Deze voorspelling en de uitleg ondersteunen IC artsen in hun besluit of een patiënt naar een verpleegafdeling kan of nog niet. De software ondersteunt, de arts blijft eindverantwoordelijk en neemt de beslissing.

Met behulp van Pacmed Critical verbetert de zorg voor IC-patiënten. Patiënten blijven op de IC als dat nodig is en gaan naar een verpleegafdeling op het moment dat dat kan. Daarmee verbetert de kwaliteit van zorg, vindt er een betere doorstroom plaats binnen het ziekenhuis en neemt de druk op het personeel niet verder toe.

Hoe werkt het?

Bekijk in deze video hoe Pacmed critical werkt.

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem contact op met projectleider Roald van Leeuwen via r.vanleeuwen@santeon.nl