Nieuws

05 juli 2023

Maasstad Ziekenhuis neemt als tweede Santeon ziekenhuis beslisondersteunende software in gebruik op de IC

Vanaf vandaag, 5 juli, maakt het Maasstad Ziekenhuis gebruik van de beslisondersteunende software Pacmed Critical. De software maakt een voorspelling voor patiënten die op de IC liggen en mogelijk naar een verpleegafdeling kunnen. Deze voorspelling is een antwoord op de vraag: als deze patiënt op dit moment naar een verpleegafdeling zou gaan, wat is dan de kans dat deze patiënt binnen 7 dagen weer moet worden opgenomen of komt te overlijden?

Het aantal patiënten met meerdere en complexere aandoeningen stijgt en het personeelstekort neemt toe. Dat zorgt voor grote uitdagingen in de zorg, en daarmee ook op de IC. Om de druk op de IC te verlagen en de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg te verhogen, is Pacmed Critical een hulpmiddel. Deze slimme software heeft van duizenden eerdere IC-opnames van het Maasstad Ziekenhuis geleerd welke combinatie van kenmerken maakt of een patiënt een kans op heropname of overlijden heeft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kenmerken als bloeddruk, medicatie en het aantal ligdagen op de IC. De software voorspelt voor een patiënt die op dit moment de IC ligt wat de kans is dat deze patiënt binnen 7 dagen weer moet worden opgenomen of komt te overlijden, als hij nu naar een verpleegafdeling zou gaan.

Samenwerking Santeon ziekenhuizen
De inzet van Pacmed Critical vindt plaats in samenwerking met zorgverzekeraars en in Santeon verband. De slimme software werd eerder al ingezet door OLVG in Amsterdam. In navolging van OLVG en het Maasstad Ziekenhuis volgen de andere 5 Santeon ziekenhuizen. Pacmed Critical zal de komende jaren verder verbeterd en uitgebreid worden. Dit is een eerste stap in de toepassing van kunstmatige intelligentie op de IC. Als Santeon ziekenhuizen blijven we ervaringen uitwisselen om zo de inzet van kunstmatige intelligentie steeds meer te verbeteren. “Wij zijn trots op deze samenwerking met de Santeon ziekenhuizen en de leverancier. Voor de betrokken teams is dit echt pionieren waarbij het belang van de patiënt altijd voorop staat,” zegt Wietske Vrijland.

Meer weten over Pacmed Critical? Bekijk deze pagina of dit filmpje voor een simpele uitleg.