Nieuws

01 augustus 2023

Nationale uitrol ‘samen beslissen met Longkanker keuzehulp’ van start!

Vandaag – 1 augustus – is het Wereld Longkankerdag. Een dag waarop er over de hele wereld extra aandacht is voor longkanker. Graag lichten wij op deze bijzondere dag de Longkanker keuzehulp toe, die Santeon samen met ZorgKeuzeLab, Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en Longkanker Nederland gaat (door)ontwikkelen en implementeren in 20 ziekenhuizen.

Wanneer je longkanker krijgt, kom je in korte tijd voor belangrijke beslissingen te staan over diagnostiek, behandeling en/of palliatieve zorg. De behandeling heeft grote impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn of haar naasten. Het is daarom van belang dat de patiënt samen met de zorgverlener goed geïnformeerd en weloverwogen kan beslissen wat de best passende behandeling is. De Longkanker keuzehulp biedt hier ondersteuning bij.

Implementatieproject ‘Nationale uitrol samen beslissen met de Longkanker keuzehulp’
In januari van dit jaar is het implementatieproject ‘Nationale uitrol samen beslissen met de Longkanker keuzehulp’ gestart. Dit project wordt gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding. In het project worden twee bestaande keuzehulpen samengevoegd tot één vernieuwde Longkanker keuzehulp voor alle stadia van longkanker. De keuzehulp bevat een ‘patient-like-me module’, waarin patiënten stadium IV longkanker uitkomstinformatie kunnen zien van patiënten zoals zij. De vernieuwde keuzehulp wordt in minimaal 20 ziekenhuizen geïmplementeerd over een periode van twee jaar. De implementatie wordt zowel kwalitatief als kwantitatief geëvalueerd.

Conceptontwerp
Op dit moment wordt gewerkt aan het actualiseren van de data voor de patients-like-me module. De versie die geïmplementeerd gaat worden bevat informatie over patiënten die in 2019 en 2020 de diagnose longkanker hebben gekregen. Deze data zal gedurende het project verder worden vernieuwd. Hierdoor sluit de getoonde informatie zo goed mogelijk aan bij de huidige behandelmogelijkheden.

Ook is er een conceptontwerp gemaakt voor de best mogelijke weergave van deze informatie en de integratie van de patients-like-me module binnen de Longkanker Keuzehulp. In een gebruikersonderzoek onder toekomstige gebruikers wordt onderzocht wat hier nog aan verbeterd kan worden. In september starten de voorbereidingen voor de implementatie van de vernieuwde Longkanker keuzehulp in de eerste vijf ziekenhuizen.

Voor meer informatie over het project: neem contact op met projectcoördinator Jet Ankersmid-Matos Miguel via j.ankersmid@santeon.nl.

Lees meer over ons Samen Beter verbetertraject op de aandoening Longkanker.