Samen beslissen

Personaliseren van zorg

Gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen

Samen beslissen is onderdeel van het personaliseren van zorg. Om samen beslissen binnen het Samen Beter programma te stimuleren zet Santeon zich in voor het delen van resultaten van zorg, oftewel uitkomstinformatie. Dit kunnen uitkomsten van medische zorg zijn, maar ook over kwaliteit van leven. Door deze informatie toegankelijk te maken voor patiënten kunnen zij – samen met hun zorgverlener – beter beslissen welke zorg en welk ziekenhuis bij hen past.

Ter ondersteuning van de implementatie van samen beslissen heeft Santeon een routekaart ontwikkeld. Deze biedt een gestructureerde aanpak en praktische handvatten om aan de slag te gaan met samen beslissen.

Bekijk hier de routekaart.

Uitkomstinformatie in de spreekkamer

Experiment uitkomstindicatoren

De Santeon ziekenhuizen hebben van 2019 tot en met 2022 gewerkt aan het Experiment Uitkomstindicatoren. Het doel van dit project was uitkomstinformatie toegankelijk maken in de spreekkamer, zodat patiënten beter geïnformeerd zijn en beter kunnen beslissen over voor hen passende zorg. De inzichten vanuit het Experiment delen we graag met het brede zorgveld. Daarom is alles wat we hebben ontwikkeld en alle kennis die we hebben opgedaan, beschikbaar via een toolbox met bouwstenen op de website van het Experiment.

Bijgaand magazine vormt een mooie weergave van wat het Experiment heeft opgeleverd.

Het Experiment Uitkomstindicatoren was onderdeel van het programma Uitkomstgerichte zorg van het ministerie van VWS, ZonMw begeleide het project.