Betere zorg voor patiënten met longkanker
Bij longkanker (medische term: longcarcinoom) zit er een tumor in de longen. Longkanker kent twee grote groepen: kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Bij kleincellige longkanker zijn de kankercellen kleiner dan de normale longcellen en kunnen zij zich razendsnel vermenigvuldigen. Bij niet-kleincellige longkanker zijn de kankercellen even groot of groter dan de normale cellen en groeit de tumor langzamer.
Elk jaar krijgen ruim 14.000 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste patiënten zijn 60 jaar of ouder.
(Bron: Longkanker Nederland)
Het Samen Beter programma richt zich op niet-kleincellige longkanker.
Scorekaarten
Voor iedere Samen Beter aandoening werken in alle zeven ziekenhuizen verbeterteams aan het verbeteren van zorg. Aan de hand van de scorekaart worden resultaten gemeten en geanalyseerd. Dit is een continu proces van leren en verbeteren.
De scorekaart bestaat uit drie onderdelen om kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken: uitkomsten, kosten en proces. Hieronder ziet u de scorekaart voor longkanker.
Download scorekaart
Behandelopties
Per Samen Beter aandoening zijn er vaak verschillende behandelopties. Welke optie het beste is, hangt af van de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt. Hieronder ziet u de behandelopties voor longkanker die binnen de Santeon ziekenhuizen geboden worden.
Download behandelopties
Samen Beter rapport
Santeon vindt het belangrijk om transparant te zijn over de uitkomsten van Samen Beter programma’s. Zo willen we bijdragen aan een betere zorgkwaliteit.
Dit doen we door middel van patiëntgerichte infographics en onze Samen Beter rapporten, die met name bedoeld zijn voor zorgprofessionals. Hieronder ziet u het rapport van longkanker.
Hoe werkt deze infographic?
Op deze pagina vindt u meer informatie over de patiënten die onder behandeling zijn bij een Santeon ziekenhuis en de zorg die wij hen bieden. We hebben deze informatie visueel verwerkt en in blokken weergegeven. Alle blokken bevatten een ‘i’. Hier kunt u op klikken om te lezen wat er in het blok wordt weergegeven.
Wilt u meer uitleg over een term of onderwerp? Klik dan op de knop ‘meer informatie’. Als laatste is er ook de knop ‘vergelijk ziekenhuizen’. Als u hierop klikt ziet u de uitkomsten van de verschillende Santeon ziekenhuizen.
Hier ziet u de man/vrouw verdeling van patiënten met niet-kleincellige longkanker (stadium I of II) die onder behandeling zijn in een Santeon ziekenhuis.
Periode: 2018
Geslacht
Chemo-immunotherapie bij longkankerpatiënten
De combinatie van chemo- en immunotherapie is de meest toegepaste behandeling voor patiënten met uitgezaaide longkanker (longkanker stadium IV). Uit onderzoek van het Samen Beter programma naar uitkomstdata van longkankerpatiënten binnen de Santeon ziekenhuizen is echter gebleken dat patiënten met uitgezaaide longkanker vaak vroegtijdig stoppen met chemotherapie omdat deze te zwaar valt. In bijgaande infographic staat het onderzoek beschreven en staan de belangrijkste bevindingen. Op basis van deze resultaten is een ‘patiënten zoals ik omgeving’ ontwikkeld, die is opgenomen in de Longkanker keuzehulp.
Download PDFDrainageprotocol
Na een operatie aan de longen is er doorgaans sprake van veel wondvocht tussen het longvlies en het borstvlies. Een drain zorgt ervoor dat dit vocht wordt afgezogen. Een vergelijking tussen de Santeon ziekenhuizen liet zien dat het beleid ten aanzien van drainage onderling behoorlijk verschilde. Daarom is er een Santeon drainageprotocol ontwikkeld.
Postoperatief drainbeleid na thoraxchirurgie- Samen Beter Longkanker juni 2021