Nieuws

18 juni 2024

10e ziekenhuis neemt Longkanker keuzehulp in gebruik

Vandaag heeft het Wilhemina Ziekenhuizen uit Assen als 10e ziekenhuis de Longkanker keuzehulp in gebruik genomen. Een mooie mijlpaal voor de keuzehulp, die patiënten en zorgverleners helpt om weloverwogen keuzes te maken over de behandeling van longkanker. Sinds kort bevat de keuzehulp ook een ‘patiënten zoals ik’ omgeving voor patiënten met uitgezaaide longkanker (longkanker stadium IV).

Hoe werkt de keuzehulp?
De Longkanker keuzehulp is bedoeld om patiënten ervan bewust te maken dat er verschillende behandelopties zijn en is een leidraad voor het gesprek tussen de patiënt en de zorgverlener. De keuzehulp helpt bij het nemen van een gezamenlijke beslissing over de best passende behandeling, bijvoorbeeld als het gaat over langer leven of kwaliteit van leven.

Inzicht in behandelkeuzes van vergelijkbare patiënten
Om patiënten nog meer inzicht te geven in voor hen mogelijke behandelopties, bevat de keuzehulp nu ook een patiënten zoals ik omgeving. Zorgverleners kunnen hiermee inzicht geven in welke behandelkeuzes vergelijkbare patiënten hebben genomen en hoe het verloop was van die behandeling. Zo kunnen patiënten een betere voorstelling maken van wat ze van een behandeling kunnen verwachten.

Ik gebruik de patiënten zoals ik omgeving in de spreekkamer om de impact en bijwerkingen van de behandeling helder te maken. Dit helpt de patiënt bij het inschatten van de zwaarte van de behandeling en of hij deze kan volhouden. Indien gewenst, bespreek ik ook de overlevingskansen” aldus Franz Schramel, longarts bij het St. Antonius Ziekenhuis.

Vroegtijdig stoppen met chemotherapie ook een optie
De patiënten zoals ik omgeving is een resultaat van onderzoek van het Samen Beter programma longkanker naar uitkomstdata van longkankerpatiënten binnen de Santeon ziekenhuizen*. Hieruit bleek dat patiënten met uitgezaaide longkanker, vaak vroegtijdig stoppen met chemotherapie omdat deze te zwaar valt. Een belangrijk inzicht, aangezien de combinatie van chemotherapie en immunotherapie de meest toegepaste behandeling voor deze groep patiënten is. Dankzij de nieuwe module kunnen zorgverleners dit inzicht delen zodat patiënten weten dat het ook een optie is om in gezamenlijk overleg (deels) van de chemotherhapie af te zien.

Patiënten tevreden over keuzehulp
In de tien ziekenhuizen waar we de keuzehulp gebruiken, vragen we patiënten altijd naar hun ervaringen. 93% van de patiënten geeft aan zeer tevreden te zijn over het gebruik van de keuzehulp.

“Er staat waardevolle informatie in die nieuw voor mij is, dus dat is top!”

“De heldere uitleg maakte veel duidelijk!”

Samenwerking
De keuzehulp is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, in samenwerking met alle beroepsverenigingen van artsen die longkanker behandelen, evenals Longkanker Nederland en ZorgKeuzeLab. De keuzehulp is doorontwikkeld met betrokkenheid van Santeon, Universiteit Utrecht en Amsterdam UMC met behulp van een subsidie van KWF. In totaal gaan 20 ziekenhuizen met de keuzehulp werken.

*Meer informatie over de resultaten van dit onderzoek? Bekijk de infographic op de Samen Beter longkanker pagina of neem contact op met projectleider Jet Ankersmid, via j.ankersmid@santeon.nl.