De vernieuwde aanpak delier
Een delier, ook wel bekend als acute verwardheid, treedt op wanneer de hersenen plotseling niet meer in staat zijn om prikkels te verwerken. Er ontstaan o.a. stoornissen in bewustzijn, aandacht, geheugen, waarneming, stemming en het slaap-waakritme. Een delier treedt vaak op bij kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis liggen of bij mensen die ernstig ziek zijn.
Het is belangrijk om een delier snel te herkennen omdat de gevolgen ernstig zijn. Een delier kan zorgen voor een langere opnameduur en patiënten met een delier hebben een hoger risico om te overlijden. Ook hebben patiënten na ontslag uit het ziekenhuis vaak een grotere zorgbehoefte. Met het project de ‘vernieuwde aanpak delier’ zetten we in op betere delierzorg.
VR delierbeleving
Een delier is voor een patiënt een ingrijpende ervaring die ernstige gevolgen kan hebben. Een delier herkennen en er goed mee omgaan, kan een groot verschil maken. Dat kan nu makkelijker dankzij de Virtual Reality (VR) delierbeleving. De beleving is ontstaan vanuit het idee van verpleegkundigen dat het waardevol is om zelf een delier te kunnen beleven. Met financiële ondersteuning van AFAS Foundation is dit mogelijk gemaakt.
De VR delierbeleving is beschikbaar voor Santeon ziekenhuizen én andere ziekenhuizen. Interesse? Neem dan contact op met projectleider Evelien van Bogerijen via delier@santeon.nl
Herken jij een delier?
Om ook het publiek bewust te maken van de impact van een delier en het belang van het herkennen ervan, is de website herkenjijeendelier.nl ontwikkeld. Op deze website staan informatie, tips en ervaringsverhalen. Vanaf december 2024 wordt de site bij patiënten en naasten onder de aandacht gebracht via de zeven Santeon ziekenhuizen. Ook andere ziekenhuizen kunnen gebruik maken van de informatie. Vanaf half januari is een toolkit met communicatiemiddelen beschikbaar. Meer weten? Neem contact op met communicatie@santeon.nl.
Aandacht voor delier
In het magazine ‘Aandacht voor delier’ delen we onze kennis over delierzorg en lees je ervaringsverhalen van verpleegkundigen, maar ook van een patiënt. Hiermee willen we zoveel mogelijk verpleegkundigen inspireren om hun omgang met kwetsbare ouderen te verbeteren. Een delier kan niet altijd worden voorkomen, maar door preventieve maatregelen kunnen we de kans erop wel verlagen.
Herkennen en behandelen
Het stappenplan delier, ontwikkeld door verpleegkundigen, geeft duidelijk weer hoe je omgaat met een patiënt die mogelijk een delier doormaakt en welke interventies je (preventief) kan inzetten.
Download het stappenplan