Ewoudt van de Garde is ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis en universitair hoofddocent klinische farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht. Hij doet al jaren onderzoek naar de werkelijke effectiviteit van geneesmiddelen in een brede patiëntenpopulatie. Ewoudt is de lead op het thema: ‘Real-world effectiviteit van interventies.’ Samen met co-lead Saskia Houterman en senior-onderzoeker Corina van den Hurk gaat hij op zoek naar de resultaten buíten de gecontroleerde omstandigheden van het klinisch onderzoek.
“Met real-world evidence kunnen patiënten hun keuzes beter overwegen”
Zeker op het gebied van de behandeling van kanker komen veel nieuwe medicijnen op de markt. De werking daarvan lijkt vaak bijzonder goed, zo blijkt uit de resultaten van de onderzoeken die farmaceuten moeten doen voor ze producten in de zorg introduceren. Maar wat ‘doet’ dat nieuwe, vaak peperdure geneesmiddel nu voor de patiënt in de praktijk?
Is dit geneesmiddel op dit moment geschikt voor mijn patiënt? Is het voor mij als patiënt de beste keuze? Wegen de kosten op tegen de opbrengsten? Om die vragen te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat zowel arts als patiënt over goede informatie beschikken. “Als arts kun je afgaan op de resultaten van de klinische onderzoeken van de farmaceuten”, zegt Ewoudt van de Garde. “Maar die onderzoeken laten alleen zien wat de resultaten zijn bij een beperkte, geselecteerde patiëntengroep die relatief fit is en intensief wordt gemonitord.”
Breder en completer plaatje
Samen met co-lead Saskia Houterman, epidemioloog in het Catharina Ziekenhuis en senior-onderzoeker Corina van den Hurk, gaat Van de Garde op zoek naar de resultaten buíten de gecontroleerde omstandigheden van het klinisch onderzoek. Saskia Houterman: “Doel is dat we patiënten beter informeren. Dus: bij patiënten die in een vergelijkbare situatie zitten als u, heeft dit medicijn als volgt gewerkt. Bij die ‘vergelijkbare situatie’ kun je bijvoorbeeld denken aan leeftijd, geslacht en de mate van fitheid of aanwezigheid van andere ziektes of omstandigheden. We praten dan over real-world evidence. Patiënten kunnen zich vergelijken met ‘patients like me’. Zo kunnen ze hun keuzes beter overwegen: wat is de verwachting als het gaat om levensverlenging? Of: wat is de te verwachten impact van het medicijn op mijn kwaliteit van leven? Ziekenhuizen kunnen aan de hand van onze bevindingen gerichter beleid maken. Bijvoorbeeld over wat in een bepaalde situatie de eerste keus medicatie is.”
Focusgebieden
Binnen het thema real-world evidence zijn vijf focusgebieden benoemd. Hierin kijken de onderzoekers onder meer naar de manier van dataverzamelen, het hergebruik van bestaande (Nederlandse) data en naar de behoefte aan deze real-world data bij artsen en patiënten. Corina: “Als je patiënten nu en in de toekomst wilt helpen bij het maken van keuzes, moet je actuele en betrouwbare gegevens hebben over de werking van nieuwe geneesmiddelen. Dat vereist recente data en juiste, statistische analysemethoden. Daar gaan we onderzoek naar doen.”
Deel dit artikel op: