Onderzoeksaanvraag

Aan de slag

Procedure onderzoeksaanvraag

Wil je als onderzoeker of data-analist van één van de Santeon ziekenhuizen een onderzoek- of data-aanvraag indienen? Neem dan contact op met Onderzoek & Innovatie. Zij helpen je bij het opstellen van je aanvraag, het invullen van de benodigde documenten en het opstarten van je onderzoek. Als je onderzoek WMO-plichtig is, word je doorgestuurd naar het MEC-U. Is dat niet het geval dan zal de aanvraag worden getoetst door de beheercommissie.

Bekijk hier het stappenplan voor een onderzoeksaanvraag

Bekijk hier het stappenplan voor een onderzoeksaanvraag waarbij je patientgegevens nodig hebt uit HIPS

Documenten onderzoeksaanvraag

Meer informatie }
Sluiten
Data

Niet herleidbare patiëntgegevens

Als onderzoeker kun je onder andere gebruik maken van data uit de Farmadatabase, de EPD’s en van data uit het Samen Beter programma. Deze data is geanonimiseerd of gepseudonimiseerd. Om te kunnen werken met niet direct herleidbare patiëntgegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, biedt ieder ziekenhuis patiënten de mogelijkheid bezwaar te maken tegen het gebruik van zijn of haar gegevens. Hiervoor hebben zij ‘geen bezwaar-procedures’ opgesteld, deze zijn te vinden op de websites van de ziekenhuizen.

Toetsing

Beheercommissie

De beoordeling van Santeon onderzoek gebeurt door de Santeon beheercommissie. Hierin zitten vertegenwoordigers van alle zeven ziekenhuizen, aangevuld met specifieke expertise zoals een epidemioloog en een jurist. De beheercommissie werkt nauw samen met de wetenschapsbureaus van de Santeon ziekenhuizen. In het dataprotocol hebben de huizen afspraken gemaakt over de uitwisseling van data. Daarom zijn aparte overeenkomsten niet nodig. Als de beheercommissie de aanvraag heeft goedgekeurd, regelt Bureau Onderzoek & Innovatie de goedkeuring van de raden van bestuur van de betrokken ziekenhuizen. De procedure kan binnen vier tot zes weken worden afgerond. Daarna kan de onderzoeker direct aan de slag.