Zorguitkomsten in relatie tot kosten

Thema patiëntwaarde; uitkomsten in relatie tot kosten

In waardegedreven zorg is het doel om zorg te bieden die de meeste waarde oplevert voor de patiënt tegen acceptabele zorgkosten. De Santeon onderzoekslijn ‘patientwaarde; sturen op uitkomsten in relatie tot kosten’ wil daarom enerzijds aantonen dat nieuwe interventies (technisch, organisatorisch, medicamenteus) wel of niet van toegevoegde waarde zijn. En anderzijds willen we de dagelijkse reguliere zorg evalueren op patiëntwaarde en dus naar een balans tussen zorguitkomsten en kosten.

Levert die zo vaak geprezen verkorte opnameduur bijvoorbeeld écht betere uitkomsten op voor de patiënt, naast de kostenbesparing? Of leidt het tot slechtere zorg of meer heropnames? Het omgekeerde geldt ook: als een (digitale) interventie meer kost en zorguitkomsten nauwelijks verbeteren, durf daar dan ook mee te stoppen. Door wetenschappelijke methodes te gebruiken binnen Samen Beter en Zorg bij jou en door de enorme schat aan (HIPS) data in de Santeon ziekenhuizen, kunnen we deze stappen zetten.

Lennard Gilissen is co-lead op dit thema. Hij vindt dat ook goed gekeken moet worden naar de vraag of innovaties ook altijd doelmatig zijn. “Kunstmatige intelligentie, monitoren op afstand; er zijn allerlei toepassingen, waarbij het maar de vraag is of de inzet ook echt doelmatig is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inzet van nieuwe geneesmiddelen, maar ook voor dingen die we al vele jaren doen. Geneesmiddelen waar vanuit het verleden een scala aan controles vast zit, die zelden tot verandering van beleid leiden, maar wel belastend zijn voor de patiënt en relatief veel geld en tijd kosten.”

Ook Mariska Hackert, senior-onderzoeker, ziet voorbeelden waar het anders kan. “Bij reumatologie doen we bijvoorbeeld onderzoek naar het afbouwen van relatief dure geneesmiddelen. In de praktijk zien we dat iedere specialist daar een eigen beleid in voert. Maar we zijn natuurlijk op zoek naar goede voorspellers voor een succesvolle efficiënte afbouw én opbouw. Die we vervolgens allemaal kunnen gebruiken.”

Om antwoorden te vinden op deze vraagstukken initieerde prof. dr. Angelique Weel-Koenders begin 2023 onder leiding van dr Mariska Hackert de werkgroep ‘Sturen op Uitkomsten én Kosten’ geïnitieerd binnen het Linnean Initiatief. Met 15 experts, waaronder academici, zorgverleners, finance, een patiënt en een zorgverzekeraar, zocht de werkgroep inspirerende (inter)nationale praktijkvoorbeelden om te leren hoe je kunt sturen op patiëntwaarde in de praktijk. Met het Santeon thema willen we de kennis uit de Linnean werkgroep naar de praktijk brengen.

 

Deel dit artikel op:




Betrokken bij dit thema:


Prof. dr. Angelique Weel-Koenders


Reumatoloog Maasstad Ziekenhuis, hoogleraar bewijsgestuurde waardecreatie patiëntenzorg EUR

Rol binnen de onderzoeksagenda
Lead thema Zorguitkomsten in relatie tot kosten

Dr. Lennard Gilissen


Maag-Darm-Leverarts Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Rol binnen de onderzoeksagenda
Co-lead thema Zorguitkomsten in relatie tot kosten

Dr. Mariska Hackert


Senior onderzoeker Santeon

Rol binnen de onderzoeksagenda
Senior Onderzoeker thema Zorguitkomsten in relatie tot kosten