Implementatie en evaluatie digitalisering van zorg

Thema

De toekomst van digitale zorg: passende zorg voor iedereen
De Nederlandse zorgsector staat voor een aantal forse uitdagingen. De vergrijzing, het groeiend aantal mensen met chronische aandoeningen en een tekort aan zorgpersoneel zetten zowel de toegankelijkheid als de betaalbaarheid van de zorg onder druk. Digitalisering wordt vaak gezien als een deel van de oplossing, waarbij hybride zorg – een combinatie van fysieke en digitale zorg – een goed voorbeeld is. Op dit moment zien we echter dat, ondanks de grote potentie, het vaak lang duurt voordat digitale zorg daadwerkelijk in de dagelijkse zorgpraktijk het beoogde effect heeft. Ondanks dat er al veel onderzoek gedaan naar effectiviteit en adoptie zijn er nog steeds aspecten die verbeterd kunnen worden. Binnen de onderzoekslijn ‘implementatie en evaluatie van digitalisering in de zorg’ richten we ons daarom op drie belangrijke kennishiaten.

Real-World Data: de motor voor snellere evaluaties
Het eerste aspect betreft de methoden waarmee we de effectiviteit van digitale zorg evalueren. Traditionele methoden, zoals gerandomiseerde klinische trials (RCT’s), zijn vaak te traag en inflexibel om bij te blijven met de snelle technologische ontwikkelingen. RCT’s richten zich op homogene groepen, vaste behandelingen en één primaire uitkomstmaat, terwijl digitale zorg juist vraagt om maatwerk en flexibiliteit. Digitale zorg levert veel data op persoonsniveau op. Dit biedt een uitgelezen kans om te onderzoeken hoe we real-world data (RWD) kunnen gebruiken voor evaluatie en validatie van innovatieve zorg in een real-world setting.

De digitale drempel over
Het tweede aspect draait om de acceptatie van digitale zorgoplossingen. Hoewel digitale innovaties veel potentie hebben, worden ze vaak onvoldoende gebruikt, zowel door patiënten als zorgverleners. Een belangrijke uitdaging is de digitale kloof: het verschil in digitale vaardigheden en toegang tot technologie. Het overbruggen van deze kloof is essentieel om passende zorg voor iedereen te kunnen bieden en digitale zorgoplossingen toegankelijk te houden. Vaak wordt de adoptie van technologie gemeten op een enkel moment, terwijl dit een dynamisch proces is dat evolueert naarmate gebruikers meer ervaring opdoen. Ook hier ligt er potentie in het gebruik van real-world data (RWD) voor evaluatie. Er is dus meer inzicht nodig in hoe we het gebruik van digitale zorg op de lange termijn kunnen stimuleren en optimaliseren, onder andere door het ontwikkelen van effectieve strategieën die inspelen op de veranderende behoeften van gebruikers.

Voorblijven aan de innovatiecurve
Het derde kennishiaat heeft te maken met de snelheid van technologische ontwikkelingen. In de zorg zien we dat digitale innovaties vaak verouderd zijn tegen de tijd dat ze zijn geëvalueerd en geïmplementeerd. Sectors zoals de auto- en vliegtuigindustrie kunnen hierin als voorbeeld dienen. Daar worden innovaties sneller ingevoerd dankzij een duidelijke visie en plan van aanpak. De zorgsector kan hiervan leren door flexibeler om te gaan met technologische vooruitgang en nieuwe methoden te omarmen. Daarom willen we een roadmap ontwikkelen voor toekomstige technologie in de digitale zorg, die aansluit bij de behoeften van het zorglandschap.

Zorg bij jou als werkplaats
Zorg bij jou (ZBJ) is opgezet door de 7 Santeon ziekenhuizen en levert digitale zorgdiensten op landelijke schaal: Thuis wanneer het kan, in het ziekenhuis wanneer het moet. Binnen ZBJ beschikken we over veel RWD op persoonsniveau en dat ook nog eens van heel veel personen. Dit biedt een uitgelezen kans om te onderzoeken hoe we RWD kunnen gebruiken voor evaluatie en validatie van innovatieve zorg. We gebruiken deze gegevens en uitkomstinformatie ook om trends in compliance en adherence te analyseren, wat ons inzicht geeft in de mate van acceptatie en adoptie. Aan de hand van actieonderzoek zullen we samen met patiënten, zorgprofessionals en organisaties in de praktijk effectieve strategieën ontwikkelen om de acceptatie en adoptie te vergroten.

Deel dit artikel op:




Betrokken bij dit thema:


Prof. dr. Miriam Vollenbroek-Hutten


Lid raad van bestuur MST, hoogleraar technologie ondersteunde zorg Universiteit Twente

Rol binnen de onderzoeksagenda
Lead thema Implementatie en evaluatie van digitalisering van zorg

Dr. Deirisa Lopes Barreto, PhD


Senior epidemioloog, programmamanager Joint Decision Support & Engagement

Rol binnen de onderzoeksagenda
Co-lead thema Implementatie en evaluatie van digitalisering van zorg’

Dr. ir. Annemiek Kwast


Senior onderzoeker Santeon

Rol binnen de onderzoeksagenda
Senior onderzoeker thema Implementatie en evaluatie van digitalisering van zorg