Fototentoonstelling ‘We moeten praten’ geopend: acht ouderen delen hun verhaal

Kwetsbaarheid, keuzes en gesprekken die ertoe doen. Daarover gaat de fototentoonstelling ‘We moeten praten’. Zoals Ger Reesink (81) zegt: “Het heeft mij bewust gemaakt hoe kwetsbaar gezondheid is en hoe snel alles kan veranderen.”
Op woensdag 7 mei is de fototentoonstelling officieel geopend in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. In deze fototentoonstelling delen acht ouderen hun persoonlijke verhaal. Ze vertellen hoe het is om stil te staan bij levensvragen – en hoeveel rust dat kan geven. Voor henzelf en voor de mensen om hen heen.
Proactieve zorgplanning
Soms verandert het leven onverwacht. Door een ongeluk, ziekte of gewoon omdat iemand ouder wordt. Dan is het belangrijk om al te hebben nagedacht over vragen waar we misschien liever niet over nadenken. Wat betekent kwaliteit van leven voor mij? Welke zorg past bij mij, nu en later? Wie mag voor mij beslissen als ik dat zelf niet meer kan? Daarover gaat proactieve zorgplanning: op tijd praten over wensen voor de toekomst, samen met naasten en zorgverleners.
Detlef van der Velde, traumachirurg in het St. Antonius Ziekenhuis, en fotojournalist Raymond Rutting bezochten samen deze acht mensen die hun verhaal durfden te delen. Van der Velde: “Door te praten over wat voor iemand belangrijk is, kunnen we samen betere keuzes maken – ook als het onverwachte gebeurt. De tentoonstelling werd geopend in het bijzijn van de ouderen en hun families – een bijzonder moment waarbij mensen en verhalen samenkwamen.
Op reis
‘We moeten praten’ is de komende weken te zien in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Daarna reist de tentoonstelling naar de andere zes Santeon ziekenhuizen.
Lees meer over de tentoonstelling en over proactieve zorgplanning op de website van het St. Antonius Ziekenhuis.