Nieuws

12 december 2024

Verbeterprogramma COPD richt zich op het opschalen van thuismonitoring

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. COPD treft landelijk zo’n 600.000 tot 800.000 mensen. In de Santeon ziekenhuizen behandelen we zo’n 13.000 patiënten met COPD en zijn we begin 2023 gestart met thuismonitoring van COPD-patiënten. In 2023 is ook de continue verbetercyclus opgestart volgens de principes van waardegedreven zorg. Komend jaar richt het betrokken COPD-team zich op het verder opschalen en optimaliseren van thuismonitoring.

Op dit moment ontvangen in de Santeon ziekenhuizen ruim 4.500 COPD-patiënten thuismonitoring, via de producten en diensten van de organisatie Zorg bij jou. Hierbij begeleiden en monitoren we patiënten met behulp van online vragenlijsten. Via een app worden de antwoorden op de vragenlijsten aan verpleegkundigen van een medisch service centrum (MSC) doorgegeven.

Daarnaast ontvangen we bij verslechtering van de patiënt, op basis van de ingestelde grenswaarden, automatisch een signaal. Door het juist instellen van de thuismonitoring bieden we de patiënt gepersonaliseerde zorg, waarmee snel gereageerd kan worden op toename van klachten, bijvoorbeeld door telefonisch contact vanuit het MSC of door de patiënt te voorzien van extra informatie. Ook verwachten we dat door de thuismonitoring SEH-bezoeken, klinische opnames en polikliniekbezoeken voorkomen kunnen worden. Bovendien krijgt de patiënt door de app meer inzicht in en eigen regie over de ziekte en de behandeling.

Door thuismonitoring heb je als patiënt meer regie over je ziekte, heb je betere kwaliteit van zorg en kunnen we ook de onnodige zorg verminderen.”
Hans Hardeman, medisch leider van het Samen Beter programma COPD en longarts in het St. Antonius Ziekenhuis.


Verwachte impact
In de afbeelding hierboven is de verwachte impact van thuismonitoring voor de zorgverleners, patiënten en ziekenhuizen te zien. Dit is gebaseerd op interviews met de betrokken medisch leiders. De verwachte impact kan alleen worden gerealiseerd door thuismonitoring echt te integreren in het zorgproces. Als het zorgproces niet mee verandert, krijgt de zorgverlener juist meer werk in plaats van minder. Eerste cijfers laten zien dat thuismonitoring een aanzienlijke besparing kan opleveren. Santeon breed ging de gemiddelde schadelast van patiënten in 2023 224 euro omlaag, versus 2019.

Continue verbetercyclus
Om de effecten van de vernieuwing te evalueren is begin 2024 via ons gezamenlijke dataplatform HIPS voor het eerst data opgehaald voor het zorgpad COPD. De nadruk ligt in deze fase op de vergelijking tussen patiënten met en zonder thuismonitoring voor wat betreft zorgactiviteiten, zorguitkomsten en patiënttevredenheid. Sinds kort is het daarbij ook mogelijk om de patiëntpopulaties van de verschillende ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Daarnaast hebben we ook het aantal en type alarmen die de apps genereren geëvalueerd en hebben we gekeken naar de redenen waarom patiënten niet aan thuismonitoring willen beginnen of vroegtijdig stoppen. Op basis van deze evaluatie hebben we de apps verbeterd en hebben we beter zicht gekregen op de groep patiënten voor wie thuismonitoring het meest geschikt is.

Het betrekken van patiënten en zorgprofessionals
Het hybride maken van zorgpaden heeft impact op zowel zorgprofessionals als patiënten. Voor beiden is het belangrijk dat zij goed worden geïnformeerd over en betrokken bij de veranderingen die we doorvoeren. Vanuit de verbeterteams kijken we wat er nodig is om onze zorgprofessionals bij de veranderingen te faciliteren en hebben we veel oog voor goede patiëntcommunicatie.

Meer informatie over het verbeterprogramma COPD?
Bekijk dan de COPD-pagina op onze website of neem contact op met medisch leider Hans Hardeman, longarts bij het St. Antonius Ziekenhuis.

Deel dit artikel op: