Nieuws

05 december 2019 2019beslishulplongkanker

Beslishulp longkanker

Een behandeling kiezen: met hulp van andere patiënten

Als patiënt wil je natuurlijk de beste behandeling krijgen. Maar welke behandeling is dat dan? In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht kun je nu met de Beslishulp longkanker kijken welke resultaten welke behandeling had bij een patiënt die op jou lijkt. Daarmee kun je nog beter bepalen of en welke behandeling voor jou de beste optie is.

Voordat een medicijn op de markt komt, wordt het altijd uitgebreid getest in een klinische trial. Tijdens zo’n trial wordt gekeken of het écht veilig en effectief is en wat de eventuele bijwerkingen zijn. De resultaten daarvan gebruikt de longarts om te adviseren welke behandeling waarschijnlijk het best voor jou is. Maar de uitkomsten van zo’n trial kunnen anders zijn dan de uitkomsten in de dagelijkse praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van Christine Cramer-van der Welle. Zij doet promotieonderzoek naar de daadwerkelijke effecten van chemotherapie in de dagelijkse praktijk bij Santeon Ziekenhuizen. ‘We zien dat de overleving in de praktijk bijna een kwart korter is dan bij de trials. Hoe dat komt? De mensen die meedoen aan trials zijn vaak jongeren fitter, terwijl we in de praktijk veel verschillende patiënten zien. Daardoor zie je wisselende resultaten.

Iemand die op je lijkt
‘Als arts wil ik de patiënt zo goed mogelijke informatie geven, zodat hij of zij een goede keuze kan maken’, zegt longarts Lisanne Kastelijn. ‘Sinds kort gebruik ik daarvoor de Beslishulp longkanker, een online programma waarin de uitkomsten van alle behandelingen voor patiënten met uitgezaaide longkanker van alle Santeon ziekenhuizen tussen 2008 en 2014staan. Ik vul de kenmerken van mijn patiënt in, zoals leeftijd, conditie en tumorkenmerken. Daarna zoekt het programma patiënten die op mijn patiënt lijken en laat het zien welke behandeling welke effecten had bij hen, inclusief bijwerkingen’, vertelt Kastelijn. ‘Heb ik een mannelijke patiënt van 70 jaar met een goede conditie? Dan laat ik aan mijn patiënt zien wat de resultaten zijn van mannen met dezelfde leeftijd en conditie. Dat helpt écht de beste optie te bepalen.’

Nog even uniek
De Beslishulp is gemaakt door Santeon op basis van de onderzoeksresultaten van Cramer. Sinds augustus wordt het getest, eerst bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en later ook bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Hierna volgen waarschijnlijk de overige Santeon Ziekenhuizen. De eerste reacties zijn al positief, vertelt ze. ‘De resultaten kunnen best confronterend zijn, dus niet alle patiënten willen het programma gebruiken. Degenen die dat wel willen, zijn er heel blij mee, omdat het helpt een beeld te vormen van de beste optie. Ook krijgen ze de uitkomsten uitgeprint mee, zodat ze thuis of met hun huisarts alles nog kunnen bespreken. Dat helpt, omdat je nergens anders cijfers ziet van patiënten in dezelfde situatie uit de dagelijkse praktijk. De Beslishulp is dus uniek. Hopelijk zie je het straks ook bij andere ziekenhuizen.’

Lees hier het artikel in het magazine Longkanker