Nieuws

22 november 2019 2019verpleegkunde prijsverpleegkundigen

Verpleegkunde prijs 2019

Op 22 november vond de uitreiking van de Verpleegkunde prijs 2019 plaats. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt om verpleegkundig Evidence Based Practice (EBP) onderzoek te stimuleren. Hiermee wordt de verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in het verpleegkundig domein.

In het St. Antonius ziekenhuis hebben deze zeven genomineerden de kans gekregen om hun onderzoek kort toe te lichten:

Linda Budde van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis
Jannick van der Linden & Dian van den Heuvel van het Catharina ziekenhuis
Pieter Doldersum & Rowanne Kuijk van het Martini ziekenhuis
Lieke Hagedoorn & Linda Gerritsen van Medisch Spectrum Twente
Mireille Stelwagen van OLVG
Arlette van de Elst van het St. Antonius ziekenhuis
Nicolle Trommel van het Maasstad ziekenhuis

Lieke Hagedoorn en Linda Gerritsen uit het MST hebben de prijs gewonnen met onderzoek ‘de reis was adembenemend’. Het onderzoek van Linda en Lieke heeft betrekking op het effect van ambulancevervoer op te vroeg geboren baby’s. “Binnen het Best Practice Unit project is onze dossierstudie gestart. We hebben 91 prematuren (te vroeg geboren baby’s) onderzocht in de tijdsperiode 2016-2018. We hebben onder andere gekeken naar de mate van respiratoire ondersteuning voor, tijdens en na ambulancevervoer van de NICU naar onze Neonatologieafdeling in MST. We wilden weten of de prematuur ook een terugval kreeg binnen 72 uur na overname. Maar ook welke interventies we hebben moeten uitvoeren omdat de prematuur bijvoorbeeld veel meer dalingen van de hartslag had of met het zuurstofgehalte in het bloed”, aldus Linda en Lieke.