Nieuws

18 november 2019 2019congresleidinggevenden

Santeon congres voor leidinggevenden

Op vrijdag 15 november vond in de Rijtuigenloods in Amersfoort het Santeon congres voor Leidinggevenden plaats: een congres speciaal voor leidinggevenden van alle zeven ziekenhuizen. Rond de 500 leidinggevenden kwamen bijeen waarbij de volgende onderwerpen aan bod kwamen; hoe werken we in de Santeon ziekenhuizen samen aan het verbeteren van de zorg in Nederland? Wat betekent dat voor jou als leidinggevende? Wat heb je nodig om hieraan bij te dragen en te groeien? Hoe denken je collega-leidinggevenden hierover?

Pieter de Bey, directeur programmabureau Santeon vertelt hoe hij deze dag ervaren heeft.

Geweldige dag
Het was een geweldige dag – nog veel beter dan ik had gehoopt. De sprekers waren inspirerend, de workshops uitstekend, de verbeterprijsinzendingen van hoge kwaliteit, en de VBHC-workshop ontzettend leuk. Ik zou hier graag de credits voor claimen, maar dat kan niet want het was écht een dag voor en door leidinggevenden van Santeon huizen. Rond de 100 mensen hebben geholpen bij de voorbereiding!

Aan het begin van de dag bleek dat er leidinggevenden waren uit alle ziekenhuizen, van alle leeftijden, uit alle functielagen. En het klikte enorm. Het enthousiasme en de inspiratie was voelbaar. Ik hoorde mensen praten over kansen in plaats van problemen. Over hoe je als leidinggevende ruimte kunt creëren voor professionals om in de dagelijkse praktijk te kunnen werken, onderzoeken, verbeteren. Over het ijsbad van Lammers: hoe mensen niet veranderd willen worden, maar wel zelf willen veranderen.

Lessen
Een paar van de lessen die ik heb meegenomen van deze dag:

  • Volgens Marc Lammers, gelauwerd hockey coach, moeten we 3 dingen doen: 1. Meten, want meten is weten; 2. Expertise bouwen; en 3. Best practices delen. Hij ziet veel overeenkomsten tussen een hockeycoach en leidinggevenden in de zorg.
  • Jennette Mooibroek, ervaringsdeskundige van een CVA, benadrukt het belang van praten met de patiënt in plaats van over de patiënt.
  • Internationale spreker Jens Deerberg plaatst de Santeon ziekenhuizen in de center of the world waar het VBHC betreft. We zijn goed bezig!
  • Volgens deze zelfde Deerberg is zorg vergelijkbaar met een ‘weak link sport’. Dit betekent dat we op zoek moeten naar de “zwakste” schakel en die verbeteren. In de complexe organisatie van het ziekenhuis is dit heel belangrijk. Het voorkomen van failure to rescue kan van levensbelang zijn.

Met 500 mensen een VBHC-workshop doen, na een crash course nefrologie, was uniek. In mijn groepje, met Maasstadters en Antonianen, voelden we direct een verantwoordelijkheid om op basis van data tot verbeterinitiatieven te komen. En we wilden dolgraag leren hoe ziekenhuis G (wie dat ook was) de patiënten met chronische nierschade zo goed herkend vanuit andere specialismen en naar de nefroloog verwijst.

Verbeterprijs
De kers op de taart was de uitreiking van de Santeon Verbeterprijs: De 35 inzendingen zijn zeer divers en allemaal zeer de moeite van het bestuderen waard. Felicitaties aan Thijs Geerdink, de winnaar na een publieksstemming: Het impactvolle OLVG initiatief Virtual Fracture Clinic over direct ontslag vanaf de SEH voor patiënten met simpele en stabiele letsels.  Maar ook andere hele bijzondere inzendingen, die getuigen van durf, creativiteit en leiderschap. Een kleine greep zijn het voorkomen van spoedoperaties bij darmobstructie en de indrukwekkende Waakmaatjes in het St. Antonius, het Care4stoma traject en de Hartlounge 2.0 in het Catharina, de biosimilars switch die de BV NL €150 miljoen heeft opgeleverd geleid vanuit CWZ en Martini, de doorlooptijden zorgpad verhoogd PSA in MST en de VAR aan tafel in het Maasstad. Vele initiatieven die wellicht morgen in alle Santeon ziekenhuizen zouden moeten worden ingevoerd. Kortom, wissel ze uit en implementeer ze, de informatie is bij Santeon opvraagbaar. Weg met het not invented here syndroom!

Ik kijk terug op een geweldige dag met trotse Santeon medewerkers die spontaan applaudisseerden  bij de aankondiging van het uitwisselingsprogramma voor Leidinggevenden tussen de zeven Santeon ziekenhuizen.

Sfeerimpressie
Door de dag heen is er veel getwitterd onder de hashtag #santeoncongresvoorleidinggevenden en er is een filmpje gemaakt wat een indruk geeft van de dag. Zo kan iedereen nog even nagenieten.

Thijs Geerdink, de winnaar na een publieksstemming: Het impactvolle OLVG initiatief Virtual Fracture Clinic over direct ontslag vanaf de SEH voor patiënten met simpele en stabiele letsels.