Hier ziet u het aantal chronische nierpatiënten dat onder behandeling is in een Santeon ziekenhuis. Het aantal nierpatiënten per ziekenhuis blijft ongeveer gelijk in de verschillende jaren. De verdeling over de verschillende soorten behandelingen kan wat verschillen.
Periode: 2021
Totaal aantal patiënten
Hier ziet u het aantal nierpatiënten per Santeon ziekenhuis in 2021. Bovenaan in het rondje ziet u het totaal aantal nierpatiënten voor alle 7 Santeon ziekenhuizen bij elkaar opgeteld. Met elkaar behandelen wij bijna 13000 nierpatiënten. Bij chronische nierschade patiënten doen de nieren het tussen de 60% en 15%. Als de nieren het minder dan 15% doen, heeft een patiënt nierfalen en is nierfunctie vervangende therapie nodig zoals dialyse of transplantatie. In de Santeon ziekenhuizen worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis. De meeste patiënten komen een jaar na de transplantatie weer terug naar het Santeon ziekenhuis voor nazorg na transplantatie.
U ziet:
- het percentage patiënten met chronische nierschade
- het percentage patiënten dat dialyseert
Hier ziet u het percentage patiënten met een vorm van dialyse.
Periode: 2022
Bron: Nefrovisie
Type dialyse
Meer informatie
Dialyse is een van de mogelijke behandelingen bij nierfalen. Je hebt 2 soorten dialyse: peritoneaal dialyse (PD) en hemodialyse (HD).
Bij peritoneaal dialyse neemt het buikvlies de nierfunctie voor een deel over. Daarom heet PD ook wel buikspoeling of buikdialyse. PD is een behandeling die u thuis kunt uitvoeren.
Bij hemodialyse neemt een kunstnier in een dialyseapparaat de nierfunctie voor een deel over. HD is een behandeling die in het ziekenhuis plaatsvindt. In sommige gevallen kan dit ook thuis.
peritoneaal dialyse, altijd thuis
thuis hemodialyse
centrum hemodialyse
Hier ziet u het percentage patiënten dat eerst heeft gedialyseerd en daarna een niertransplantatie heeft ondergaan. In de Santeon ziekenhuizen zelf worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis.
Niet voor iedereen is het mogelijk of is de kans even groot om een transplantatie te kunnen ondergaan. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de nierziekte die iemand heeft, hoe lang iemand dialyseert, geslacht en sociaaleconomische status. Ook leeftijd speelt een rol omdat iemand voldoende fit moet zijn om getransplanteerd te kunnen worden. Om de percentages tussen ziekenhuizen te kunnen vergelijken is hiervoor gecorrigeerd.
Periode: 2022
Bron: Nefrovisie
Percentage dialyse patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan
Meer informatie
Dit onderwerp geeft inzicht in het aandeel dialyse patiënten dat wordt getransplanteerd. Een niertransplantatie kan met een donornier van een levende of overleden donor.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u het percentage patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan zonder eerst gedialyseerd te hebben. Dit wordt ook wel een preëmptieve transplantatie genoemd. In de Santeon ziekenhuizen zelf worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis.
Niet voor iedereen is het mogelijk of is de kans even groot om een transplantatie te kunnen ondergaan. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de nierziekte die iemand heeft, geslacht en sociaaleconomische status. Ook leeftijd speelt een rol omdat iemand voldoende fit moet zijn om getransplanteerd te kunnen worden. Om de percentages tussen ziekenhuizen te kunnen vergelijken is hiervoor gecorrigeerd.
Periode: 2021 (landelijk gemiddelde: 2022)
Bron: Nefrovisie
Percentage patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan zonder eerst gedialyseerd te hebben
Meer informatie
Een niertransplantatie kan met een donornier van een levende of overleden donor. Bij transplantaties van een levende donor kan transplantatie plaatsvinden voordat een patiënt eerst een periode moet gaan dialyseren. Dit noemen we een preëmptieve transplantatie.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u de man-vrouwverhouding binnen de groepen dialyse patiënten.
Periode: 2021
Geslacht




Hemodialyse
Peritoneaal dialyse
Hier ziet u de leeftijdsverdeling binnen de groepen dialyse patiënten.
Periode: 2021
Leeftijd










Hemodialyse
Peritoneaal dialyse
Chronische nierschade
Hier ziet u de gemiddelde eGFR die een patiënt heeft bij diagnose (intercept). De eGFR geeft informatie over de resterende nierfunctie.
Periode: 2020 – 2022
Nierfunctie (eGFR) bij diagnose

Meer informatie
De nierfunctie (eGFR) geeft aan hoe snel de nieren het bloed filteren op afvalstoffen. Hiervoor wordt een bloedonderzoek uitgevoerd.
Peritoneaal dialyse
Hier ziet u het gemiddeld aantal keer dat buikvliesontsteking (peritonitis) voorkomt in een jaar peritoneaal dialyseren (buikspoeling). Dit betekent dat gemiddeld 1 keer in de 2,5 jaar buikvliesontsteking bij een patiënt voorkomt. Dit wil niet zeggen dat elke patiënt dit krijgt. Het is een gemiddelde van alle patiënten bij elkaar genomen. Bijvoorbeeld: het komt voor dat iemand jarenlang zonder buikvliesontsteking kan dialyseren, maar een andere patiënt kan 2 keer per jaar een buikvliesontsteking krijgen.
Periode: 2021
Gemiddeld aantal buikvliesontstekingen in een jaar dialyseren

Meer informatie
Het wisselen van de spoelvloeistof moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Toch kan het voorkomen dat er een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaat.
Hemodialyse
Hier zit u het gemiddeld aantal lijninfecties in drie jaar, bij gebruik van een dialysekatheter bij hemodialyse.
Periode: 2021
Gemiddeld aantal lijninfecties in drie jaar dialyseren

Hier ziet u hoe vaak een hemodialyse patiënt gemiddeld per week moet dialyseren.
Periode: 2020
Gemiddeld aantal keer hemodialyse per week

Meer informatie
Hemodialyse vindt een paar keer week plaats. Op de dagen dat u dialyseert, gebeurt steeds ongeveer hetzelfde. Lees meer over hoe zo’n dag eruit ziet.
Hier ziet u het percentage patiënten dat bij het starten van de hemodialyse een werkende shunt heeft of bij het starten van de peritoneaal dialyse een functionerende PD katheter. Hierbij zijn alleen de patiënten meegenomen met een nierfunctie minder dan 30% en minimaal zes maanden onder behandeling van de nefroloog.
Periode: 2021
Bron: ZiZo
Percentage patiënten met een werkende shunt of katheter bij start dialyse
Meer informatie
Deze informatie zegt wat over hoe mensen zijn voorbereid op hun dialyse behandeling.
Voor hemodialyse moet de dialysemachine worden aangesloten op de bloedbaan. Dat gebeurt via een vaattoegang. De meeste mensen krijgen daarvoor een shunt. Een shunt is een ader die geschikt is gemaakt om vaak aan te prikken. In een operatie worden een ader en een slagader met elkaar verbonden. Na de operatie duurt het nog een tijd voor de shunt gebruikt kan worden voor de dialyse. Voor mensen die met een shunt gaan dialyseren wil je dat de shunt op tijd is gemaakt zodat bij start van de dialyse de shunt gebruikt kan worden. Soms is een katheter een betere mogelijkheid dan een shunt. Bijvoorbeeld bij patiënten met ernstig hartfalen of bij patiënten die waarschijnlijk binnen 6 maanden een transplantatie krijgen. Een katheter is een kunststof slangetje in een grote ader.
Voor peritoneaal dialyse is een toegang naar de buikholte nodig. Er is een operatie nodig om de toegang met een peritoneale-dialysekatheter (PD-katheter) te maken. Dit kan onder algehele narcose of met een plaatselijke verdoving. Dit hangt af van de mogelijkheden in uw ziekenhuis. Na de operatie duurt het meestal 1 tot 3 weken voordat de buikkatheter gebruikt kan worden.
Mocht u overwegen om te starten met dialyse, bespreek dan samen met uw nefroloog wat voor u de beste optie is.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u hoe vaak een dialyse patiënt gemiddeld per jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is naast alle keren dat patiënten voor hun dialyse naar het ziekenhuis komen.
Periode: 2021
Aantal extra opnamen per jaar naast de behandeling


Meer informatie
Het kan voorkomen dat dialyse patiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. De reden van de opname kan zijn vanwege de nierziekte, een complicatie van de behandeling of een andere behandeling zoals een heupoperatie. Er zijn chronische nierschade patiënten die naast de chronische nierschade ook andere ziekten hebben.
Hemodialyse aantal opnamen naast de behandeling
Peritoneaal dialyse aantal opnamen naast de behandeling
Hier ziet u het aantal dagen dat een dialyse patiënt gemiddeld per jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is naast alle dagen dat patiënten voor hun dialyse naar het ziekenhuis komen.
Periode: 2021
Aantal extra ligdagen per jaar naast de behandeling
Meer informatie
Het kan voorkomen dat dialyse patiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en een aantal dagen in het ziekenhuis moeten blijven. De reden van de opname kan zijn vanwege de nierziekte, een complicatie van de behandeling of een andere behandeling zoals een heupoperatie. Er zijn chronische nierschade patiënten die naast de chronische nierschade ook andere ziekten hebben.
Hemodialyse aantal ligdagen naast de behandeling
Peritoneaal dialyse aantal ligdagen naast de behandeling
Hier ziet u het aantal chronische nierpatiënten dat onder behandeling is in een Santeon ziekenhuis. Het aantal nierpatiënten per ziekenhuis blijft ongeveer gelijk in de verschillende jaren. De verdeling over de verschillende soorten behandelingen kan wat verschillen.
Periode: 2021
Totaal aantal patiënten
Hier ziet u het aantal nierpatiënten per Santeon ziekenhuis in 2021. Bovenaan in het rondje ziet u het totaal aantal nierpatiënten voor alle 7 Santeon ziekenhuizen bij elkaar opgeteld. Met elkaar behandelen wij bijna 13000 nierpatiënten. Bij chronische nierschade patiënten doen de nieren het tussen de 60% en 15%. Als de nieren het minder dan 15% doen, heeft een patiënt nierfalen en is nierfunctie vervangende therapie nodig zoals dialyse of transplantatie. In de Santeon ziekenhuizen worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis. De meeste patiënten komen een jaar na de transplantatie weer terug naar het Santeon ziekenhuis voor nazorg na transplantatie.
U ziet:
- het percentage patiënten met chronische nierschade
- het percentage patiënten dat dialyseert
Hier ziet u het percentage patiënten met een vorm van dialyse.
Periode: 2022
Bron: Nefrovisie
Type dialyse
Meer informatie
Dialyse is een van de mogelijke behandelingen bij nierfalen. Je hebt 2 soorten dialyse: peritoneaal dialyse (PD) en hemodialyse (HD).
Bij peritoneaal dialyse neemt het buikvlies de nierfunctie voor een deel over. Daarom heet PD ook wel buikspoeling of buikdialyse. PD is een behandeling die u thuis kunt uitvoeren.
Bij hemodialyse neemt een kunstnier in een dialyseapparaat de nierfunctie voor een deel over. HD is een behandeling die in het ziekenhuis plaatsvindt. In sommige gevallen kan dit ook thuis.
peritoneaal dialyse, altijd thuis
thuis hemodialyse
centrum hemodialyse
Hier ziet u het percentage patiënten dat eerst heeft gedialyseerd en daarna een niertransplantatie heeft ondergaan. In de Santeon ziekenhuizen zelf worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis.
Niet voor iedereen is het mogelijk of is de kans even groot om een transplantatie te kunnen ondergaan. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de nierziekte die iemand heeft, hoe lang iemand dialyseert, geslacht en sociaaleconomische status. Ook leeftijd speelt een rol omdat iemand voldoende fit moet zijn om getransplanteerd te kunnen worden. Om de percentages tussen ziekenhuizen te kunnen vergelijken is hiervoor gecorrigeerd.
Periode: 2022
Bron: Nefrovisie
Percentage dialyse patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan
Meer informatie
Dit onderwerp geeft inzicht in het aandeel dialyse patiënten dat wordt getransplanteerd. Een niertransplantatie kan met een donornier van een levende of overleden donor.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u het percentage patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan zonder eerst gedialyseerd te hebben. Dit wordt ook wel een preëmptieve transplantatie genoemd. In de Santeon ziekenhuizen zelf worden geen nier transplantaties gedaan. Patiënten worden hiervoor verwezen naar een academisch ziekenhuis.
Niet voor iedereen is het mogelijk of is de kans even groot om een transplantatie te kunnen ondergaan. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de nierziekte die iemand heeft, geslacht en sociaaleconomische status. Ook leeftijd speelt een rol omdat iemand voldoende fit moet zijn om getransplanteerd te kunnen worden. Om de percentages tussen ziekenhuizen te kunnen vergelijken is hiervoor gecorrigeerd.
Periode: 2021 (landelijk gemiddelde: 2022)
Bron: Nefrovisie
Percentage patiënten dat een niertransplantatie heeft ondergaan zonder eerst gedialyseerd te hebben
Meer informatie
Een niertransplantatie kan met een donornier van een levende of overleden donor. Bij transplantaties van een levende donor kan transplantatie plaatsvinden voordat een patiënt eerst een periode moet gaan dialyseren. Dit noemen we een preëmptieve transplantatie.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u de man-vrouwverhouding binnen de groepen dialyse patiënten.
Periode: 2021
Geslacht




Hemodialyse
Peritoneaal dialyse
Hier ziet u de leeftijdsverdeling binnen de groepen dialyse patiënten.
Periode: 2021
Leeftijd










Hemodialyse
Peritoneaal dialyse
Chronische nierschade
Hier ziet u de gemiddelde eGFR die een patiënt heeft bij diagnose (intercept). De eGFR geeft informatie over de resterende nierfunctie.
Periode: 2020 – 2022
Nierfunctie (eGFR) bij diagnose

Meer informatie
De nierfunctie (eGFR) geeft aan hoe snel de nieren het bloed filteren op afvalstoffen. Hiervoor wordt een bloedonderzoek uitgevoerd.
Peritoneaal dialyse
Hier ziet u het gemiddeld aantal keer dat buikvliesontsteking (peritonitis) voorkomt in een jaar peritoneaal dialyseren (buikspoeling). Dit betekent dat gemiddeld 1 keer in de 2,5 jaar buikvliesontsteking bij een patiënt voorkomt. Dit wil niet zeggen dat elke patiënt dit krijgt. Het is een gemiddelde van alle patiënten bij elkaar genomen. Bijvoorbeeld: het komt voor dat iemand jarenlang zonder buikvliesontsteking kan dialyseren, maar een andere patiënt kan 2 keer per jaar een buikvliesontsteking krijgen.
Periode: 2021
Gemiddeld aantal buikvliesontstekingen in een jaar dialyseren

Meer informatie
Het wisselen van de spoelvloeistof moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Toch kan het voorkomen dat er een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaat.
Hemodialyse
Hier zit u het gemiddeld aantal lijninfecties in drie jaar, bij gebruik van een dialysekatheter bij hemodialyse.
Periode: 2021
Gemiddeld aantal lijninfecties in drie jaar dialyseren

Hier ziet u hoe vaak een hemodialyse patiënt gemiddeld per week moet dialyseren.
Periode: 2020
Gemiddeld aantal keer hemodialyse per week

Meer informatie
Hemodialyse vindt een paar keer week plaats. Op de dagen dat u dialyseert, gebeurt steeds ongeveer hetzelfde. Lees meer over hoe zo’n dag eruit ziet.
Hier ziet u het percentage patiënten dat bij het starten van de hemodialyse een werkende shunt heeft of bij het starten van de peritoneaal dialyse een functionerende PD katheter. Hierbij zijn alleen de patiënten meegenomen met een nierfunctie minder dan 30% en minimaal zes maanden onder behandeling van de nefroloog.
Periode: 2021
Bron: ZiZo
Percentage patiënten met een werkende shunt of katheter bij start dialyse
Meer informatie
Deze informatie zegt wat over hoe mensen zijn voorbereid op hun dialyse behandeling.
Voor hemodialyse moet de dialysemachine worden aangesloten op de bloedbaan. Dat gebeurt via een vaattoegang. De meeste mensen krijgen daarvoor een shunt. Een shunt is een ader die geschikt is gemaakt om vaak aan te prikken. In een operatie worden een ader en een slagader met elkaar verbonden. Na de operatie duurt het nog een tijd voor de shunt gebruikt kan worden voor de dialyse. Voor mensen die met een shunt gaan dialyseren wil je dat de shunt op tijd is gemaakt zodat bij start van de dialyse de shunt gebruikt kan worden. Soms is een katheter een betere mogelijkheid dan een shunt. Bijvoorbeeld bij patiënten met ernstig hartfalen of bij patiënten die waarschijnlijk binnen 6 maanden een transplantatie krijgen. Een katheter is een kunststof slangetje in een grote ader.
Voor peritoneaal dialyse is een toegang naar de buikholte nodig. Er is een operatie nodig om de toegang met een peritoneale-dialysekatheter (PD-katheter) te maken. Dit kan onder algehele narcose of met een plaatselijke verdoving. Dit hangt af van de mogelijkheden in uw ziekenhuis. Na de operatie duurt het meestal 1 tot 3 weken voordat de buikkatheter gebruikt kan worden.
Mocht u overwegen om te starten met dialyse, bespreek dan samen met uw nefroloog wat voor u de beste optie is.
Santeon ziekenhuizen
Hier ziet u hoe vaak een dialyse patiënt gemiddeld per jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is naast alle keren dat patiënten voor hun dialyse naar het ziekenhuis komen.
Periode: 2021
Aantal extra opnamen per jaar naast de behandeling


Meer informatie
Het kan voorkomen dat dialyse patiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. De reden van de opname kan zijn vanwege de nierziekte, een complicatie van de behandeling of een andere behandeling zoals een heupoperatie. Er zijn chronische nierschade patiënten die naast de chronische nierschade ook andere ziekten hebben.
Hemodialyse aantal opnamen naast de behandeling
Peritoneaal dialyse aantal opnamen naast de behandeling
Hier ziet u het aantal dagen dat een dialyse patiënt gemiddeld per jaar in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is naast alle dagen dat patiënten voor hun dialyse naar het ziekenhuis komen.
Periode: 2021
Aantal extra ligdagen per jaar naast de behandeling
Meer informatie
Het kan voorkomen dat dialyse patiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en een aantal dagen in het ziekenhuis moeten blijven. De reden van de opname kan zijn vanwege de nierziekte, een complicatie van de behandeling of een andere behandeling zoals een heupoperatie. Er zijn chronische nierschade patiënten die naast de chronische nierschade ook andere ziekten hebben.