U ziet hier het aantal patiënten per stadium met invasieve borstkanker in stadium 1 t/m 3. Dit zijn de aantallen exclusief de diagnose DCIS en uitgezaaide borstkanker.
Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid:
Stadium 1: De tumor in de borst is kleiner dan 2 centimeter en er zijn geen uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel.
Stadium 2: De tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. Er kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel of het borstbeen zitten, maar er zijn geen uitzaaiingen in andere organen.
Stadium 3: De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel zitten.
Stadium 1, 2 en 3
Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=2822)
Aantal patiënten per stadium
Hier ziet u het totaal aantal borstkankerpatiënten onderverdeeld per stadium dat onder behandeling is in een Santeon ziekenhuis. Het grootste gedeelte van de borstkankerpatiënten heeft borstkanker in stadium I.
Hier ziet u de percentages borstkankerpatiënten per BMI klasse. Het totaal telt niet op tot 100% i.v.m. patiënten met een onbekend BMI.
Periode: 2018-2019
BMI
De Body Mass Index (BMI) is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte.
Hier ziet u de leeftijdsverdeling binnen de groepen borstkankerpatiënten.
Periode: 2018-2019
Leeftijd
is jonger dan 50 jaar
is tussen 50 en 74 jaar
is 75 jaar of ouder
jonger dan 50 jaar
tussen 50 en 74 jaar
75 jaar of ouder
Behandelingen
Nadat de diagnose borstkanker is gesteld volgt doorgaans zo snel mogelijk een behandeling. In onderstaande infographic laten we de resultaten zien van de behandelingen die in de Santeon ziekenhuizen worden uitgevoerd. Welke behandeling u krijgt en het beste bij u past, wordt bepaald samen met de zorgverlener.
Neo-adjuvante therapie
Neo-adjuvante therapie kan worden gegeven vóór er wordt overgegaan tot een operatie. Deze behandeling wordt onder andere ingezet om het risico op uitzaaiingen te verkleinen. Hieronder lichten we de verschillende vormen van neo-adjuvante therapie toe en tonen we per ziekenhuis hoe vaak een bepaalde behandeling gegeven wordt.
Hier ziet u het precentage patiënten dat chemotherapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie zijn medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van kanker. De medicijnen remmen de celdeling van de kankercellen of doden ze. Chemotherapie vóór de operatie is bedoeld om de tumor kleiner te maken, zodat de chirurg de tumor beter weg kan halen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemo-doelgerichte therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie kan gecombineerd worden met doelgerichte therapie. De medicijnen kunnen de kankercellen doden of de celdeling van kankercellen afremmen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat anti-hormonale therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Anti-hormonale therapie, ook wel hormoontherapie, bestaat uit medicijnen die de aanmaak van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) beperken of hun invloed verminderen.
Operatie
Afhankelijk van een aantal criteria komt u in aanmerking voor een borstsparende operatie of een borstamputatie. Hieronder tonen we hoe vaak de verschillende operaties in de Santeon ziekenhuizen worden uitgevoerd.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstsparende operatie krijgt.
Periode: 2018-2019
Bij een borstsparende operatie wordt een deel van de borst verwijderd, de tumor inclusief een ruime marge weefsel daaromheen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstamputatie zonder directe reconstructie krijgt.
Periode: 2018-2019
Als de hele borst verwijderd moet worden, is dat een borstamputatie. Bij een borstamputatie wordt al het borstweefsel verwijderd, ook de tepel.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstamputatie met directe reconstructie krijgt.
Periode: 2018-2019
Als de hele borst verwijderd moet worden, is dat een borstamputatie. Tijdens een directe reconstructie wordt de borst tijdens de operatie direct geheel of gedeeltelijk hersteld.
Uitkomsten
Patiënten die een operatie ondergaan kunnen daar verschillende gevolgen van ondervinden. In onderstaande figuren laten we de meest voorkomende gevolgen per ziekenhuis zien.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een heroperatie krijgt na een positief snijvlak. Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=792 patiënten met borstsparende operatie zonder neo-adjuvante therapie).
Heroperatie positief snijvlak bij borstsparende operatie
Het kan gebeuren dat een patiënt met een borstsparende operatie een heroperatie moet ondergaan omdat er kankercellen zijn achter gebleven (positief snijvlak).
Patiënten met een positief snijvlak bij primair borstsparende operatie
Patiënten met heroperatie na positief snijvlak bij primair borstsparende operatie
Hier ziet u het percentage patiënten dat een complicatie krijgt na een heroperatie. Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019.
Heroperatie complicaties
Na een operatie kan een heroperatie nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat de wond ontstoken is geraakt of omdat er een nabloeding is ontstaan.
Het kan gebeuren dat een patiënt na een heroperatie een complicatie krijgt, zoals een nabloeding of een wondinfectie.
Patiënten met heroperatie na wondinfectie
Patiënten met heroperatie na nabloeding
Adjuvante therapie
Na een operatie kan een aanvullende behandeling, ofwel een adjuvante behandeling, besproken worden. Er kan gekozen worden voor één type therapie of een combinatie van therapieën. Hieronder lichten we de verschillende vormen van adjuvante therapie toe en tonen we per ziekenhuis hoe vaak een bepaalde behandeling gegeven wordt.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemotherapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie zijn medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van kanker. De medicijnen remmen de celdeling van de kankercellen of doden ze.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemo-doelgerichte therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie kan gecombineerd worden met doelgerichte therapie. De medicijnen kunnen de kankercellen doden of de celdeling van kankercellen afremmen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat anti-hormonale therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Anti-hormonale therapie, ook wel hormoontherapie, bestaat uit medicijnen die de aanmaak van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) beperken of hun invloed verminderen.
Complicaties chemotherapie
Patiënten die behandeld worden met chemotherapie kunnen daar verschillende gevolgen van ondervinden. Hieronder tonen we de meest voorkomende gevolgen per ziekenhuis. Deze complicaties kunnen optreden bij zowel neo-adjuvante chemotherapie als adjuvante chemotherapie.
Hier ziet u het percentage patiënten met minimaal één ongeplande opname tussen start chemotherapie en 30 dagen na het stoppen met chemotherapie.
Gebaseerd op de groep patiënten met de diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=752 patiënten met chemotherapie).
Ongeplande opname bij chemotherapie
Hier ziet u de oorzaken van een ongeplande opname. Gebaseerd op de groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=148 ongeplande opnames bij n=752 patiënten met chemotherapie).
Oorzaken ongeplande opnames
Invasief
Bestraling
Bestraling (radiotherapie) is een plaatselijke behandeling van borstkanker, waarbij kankercellen die mogelijk in de borst zijn achtergebleven met bestraling worden vernietigd. Bestraling verlaagt de kans op terugkeer van de borstkanker in het resterend borstweefsel. Hieronder tonen we het percentage patiënten dat radiotherapie heeft gekregen na borstamputatie of na een borstsparende operatie.
Hier ziet u het percentage patiënten dat radiotherapie krijgt na borstamputatie.
Periode: 2018-2019
Als het risico op lokale terugkeer van de kanker groot is, kan worden besloten om na een borstamputatie radiotherapie in te zetten.
Hier ziet u het percentage patiënten dat radiotherapie krijgt na een borstsparende operatie.
Periode: 2018-2019
Als het risico op lokale terugkeer van de kanker groot is, kan worden besloten om na een borstsparende operatie radiotherapie in te zetten.
Korte en lange termijn gevolgen
Bij de behandeling van kanker ondervindt u korte en lange termijn gevolgen. Deze spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van uw leven. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende gevolgen. Dit overzicht is tot stand gekomen door vragenlijsten, waarin wordt gevraagd hoe de patiënt zich voelt en hoe het met haar gaat.
Kwaliteit van leven
Voor de vragen die vallen onder kwaliteit van leven liggen de scores tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe hoger de kwaliteit van leven op dit onderdeel wordt ervaren. De scores zoals worden vermeld, betreffen de gemiddelde scores van ruim 400 borstkankerpatiënten onder behandeling in OLVG, Maasstad ziekenhuis, Martini ziekenhuis en Catharina ziekenhuis een jaar na de start van de behandeling. Voor meer informatie over kwaliteit van leven in het algemeen, kunt terecht op de website van de Borstkanker Vereniging (https://www.borstkanker.nl/).
Symptomen en klachten
Voor de vragen die vallen onder symptomen en klachten liggen de scores tussen 0 en 100. Hoe lager de score, hoe minder de ervaren klachten zijn. De scores zoals worden vermeld, betreffen de gemiddelde scores van ruim 400 borstkankerpatiënten onder behandeling in OLVG, Maasstad ziekenhuis, Martini ziekenhuis en Catharina ziekenhuis een jaar na de start van de behandeling. Voor meer informatie over een van deze klachten of symptomen, kunt u terecht op de website van de Verwijsgids Kanker (https://www.verwijsgidskanker.nl).
U ziet hier het aantal patiënten per stadium met invasieve borstkanker in stadium 1 t/m 3. Dit zijn de aantallen exclusief de diagnose DCIS en uitgezaaide borstkanker.
Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid:
Stadium 1: De tumor in de borst is kleiner dan 2 centimeter en er zijn geen uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel.
Stadium 2: De tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. Er kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel of het borstbeen zitten, maar er zijn geen uitzaaiingen in andere organen.
Stadium 3: De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel zitten.
Stadium 1, 2 en 3
Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=2822)
Aantal patiënten per stadium
Hier ziet u het totaal aantal borstkankerpatiënten onderverdeeld per stadium dat onder behandeling is in een Santeon ziekenhuis. Het grootste gedeelte van de borstkankerpatiënten heeft borstkanker in stadium I.
Hier ziet u de percentages borstkankerpatiënten per BMI klasse. Het totaal telt niet op tot 100% i.v.m. patiënten met een onbekend BMI.
Periode: 2018-2019
BMI
De Body Mass Index (BMI) is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte.
Hier ziet u de leeftijdsverdeling binnen de groepen borstkankerpatiënten.
Periode: 2018-2019
Leeftijd
is jonger dan 50 jaar
is tussen 50 en 74 jaar
is 75 jaar of ouder
jonger dan 50 jaar
tussen 50 en 74 jaar
75 jaar of ouder
Behandelingen
Nadat de diagnose borstkanker is gesteld volgt doorgaans zo snel mogelijk een behandeling. In onderstaande infographic laten we de resultaten zien van de behandelingen die in de Santeon ziekenhuizen worden uitgevoerd. Welke behandeling u krijgt en het beste bij u past, wordt bepaald samen met de zorgverlener.
Neo-adjuvante therapie
Neo-adjuvante therapie kan worden gegeven vóór er wordt overgegaan tot een operatie. Deze behandeling wordt onder andere ingezet om het risico op uitzaaiingen te verkleinen. Hieronder lichten we de verschillende vormen van neo-adjuvante therapie toe en tonen we per ziekenhuis hoe vaak een bepaalde behandeling gegeven wordt.
Hier ziet u het precentage patiënten dat chemotherapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie zijn medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van kanker. De medicijnen remmen de celdeling van de kankercellen of doden ze. Chemotherapie vóór de operatie is bedoeld om de tumor kleiner te maken, zodat de chirurg de tumor beter weg kan halen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemo-doelgerichte therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie kan gecombineerd worden met doelgerichte therapie. De medicijnen kunnen de kankercellen doden of de celdeling van kankercellen afremmen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat anti-hormonale therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Anti-hormonale therapie, ook wel hormoontherapie, bestaat uit medicijnen die de aanmaak van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) beperken of hun invloed verminderen.
Operatie
Afhankelijk van een aantal criteria komt u in aanmerking voor een borstsparende operatie of een borstamputatie. Hieronder tonen we hoe vaak de verschillende operaties in de Santeon ziekenhuizen worden uitgevoerd.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstsparende operatie krijgt.
Periode: 2018-2019
Bij een borstsparende operatie wordt een deel van de borst verwijderd, de tumor inclusief een ruime marge weefsel daaromheen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstamputatie zonder directe reconstructie krijgt.
Periode: 2018-2019
Als de hele borst verwijderd moet worden, is dat een borstamputatie. Bij een borstamputatie wordt al het borstweefsel verwijderd, ook de tepel.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een borstamputatie met directe reconstructie krijgt.
Periode: 2018-2019
Als de hele borst verwijderd moet worden, is dat een borstamputatie. Tijdens een directe reconstructie wordt de borst tijdens de operatie direct geheel of gedeeltelijk hersteld.
Uitkomsten
Patiënten die een operatie ondergaan kunnen daar verschillende gevolgen van ondervinden. In onderstaande figuren laten we de meest voorkomende gevolgen per ziekenhuis zien.
Hier ziet u het percentage patiënten dat een heroperatie krijgt na een positief snijvlak. Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=792 patiënten met borstsparende operatie zonder neo-adjuvante therapie).
Heroperatie positief snijvlak bij borstsparende operatie
Het kan gebeuren dat een patiënt met een borstsparende operatie een heroperatie moet ondergaan omdat er kankercellen zijn achter gebleven (positief snijvlak).
Patiënten met een positief snijvlak bij primair borstsparende operatie
Patiënten met heroperatie na positief snijvlak bij primair borstsparende operatie
Hier ziet u het percentage patiënten dat een complicatie krijgt na een heroperatie. Gebaseerd op de totale groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019.
Heroperatie complicaties
Na een operatie kan een heroperatie nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat de wond ontstoken is geraakt of omdat er een nabloeding is ontstaan.
Het kan gebeuren dat een patiënt na een heroperatie een complicatie krijgt, zoals een nabloeding of een wondinfectie.
Patiënten met heroperatie na wondinfectie
Patiënten met heroperatie na nabloeding
Adjuvante therapie
Na een operatie kan een aanvullende behandeling, ofwel een adjuvante behandeling, besproken worden. Er kan gekozen worden voor één type therapie of een combinatie van therapieën. Hieronder lichten we de verschillende vormen van adjuvante therapie toe en tonen we per ziekenhuis hoe vaak een bepaalde behandeling gegeven wordt.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemotherapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie zijn medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van kanker. De medicijnen remmen de celdeling van de kankercellen of doden ze.
Hier ziet u het percentage patiënten dat chemo-doelgerichte therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Chemotherapie kan gecombineerd worden met doelgerichte therapie. De medicijnen kunnen de kankercellen doden of de celdeling van kankercellen afremmen.
Hier ziet u het percentage patiënten dat anti-hormonale therapie krijgt.
Periode: 2018-2019
Anti-hormonale therapie, ook wel hormoontherapie, bestaat uit medicijnen die de aanmaak van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) beperken of hun invloed verminderen.
Complicaties chemotherapie
Patiënten die behandeld worden met chemotherapie kunnen daar verschillende gevolgen van ondervinden. Hieronder tonen we de meest voorkomende gevolgen per ziekenhuis. Deze complicaties kunnen optreden bij zowel neo-adjuvante chemotherapie als adjuvante chemotherapie.
Hier ziet u het percentage patiënten met minimaal één ongeplande opname tussen start chemotherapie en 30 dagen na het stoppen met chemotherapie.
Gebaseerd op de groep patiënten met de diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=752 patiënten met chemotherapie).
Ongeplande opname bij chemotherapie
Hier ziet u de oorzaken van een ongeplande opname. Gebaseerd op de groep patiënten met diagnose invasieve borstkanker in 2018-2019 (n=148 ongeplande opnames bij n=752 patiënten met chemotherapie).
Oorzaken ongeplande opnames
Invasief
Bestraling
Bestraling (radiotherapie) is een plaatselijke behandeling van borstkanker, waarbij kankercellen die mogelijk in de borst zijn achtergebleven met bestraling worden vernietigd. Bestraling verlaagt de kans op terugkeer van de borstkanker in het resterend borstweefsel. Hieronder tonen we het percentage patiënten dat radiotherapie heeft gekregen na borstamputatie of na een borstsparende operatie.
Hier ziet u het percentage patiënten dat radiotherapie krijgt na borstamputatie.
Periode: 2018-2019
Als het risico op lokale terugkeer van de kanker groot is, kan worden besloten om na een borstamputatie radiotherapie in te zetten.
Hier ziet u het percentage patiënten dat radiotherapie krijgt na een borstsparende operatie.
Periode: 2018-2019
Als het risico op lokale terugkeer van de kanker groot is, kan worden besloten om na een borstsparende operatie radiotherapie in te zetten.
Korte en lange termijn gevolgen
Bij de behandeling van kanker ondervindt u korte en lange termijn gevolgen. Deze spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van uw leven. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende gevolgen. Dit overzicht is tot stand gekomen door vragenlijsten, waarin wordt gevraagd hoe de patiënt zich voelt en hoe het met haar gaat.
Kwaliteit van leven
Voor de vragen die vallen onder kwaliteit van leven liggen de scores tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe hoger de kwaliteit van leven op dit onderdeel wordt ervaren. De scores zoals worden vermeld, betreffen de gemiddelde scores van ruim 400 borstkankerpatiënten onder behandeling in OLVG, Maasstad ziekenhuis, Martini ziekenhuis en Catharina ziekenhuis een jaar na de start van de behandeling. Voor meer informatie over kwaliteit van leven in het algemeen, kunt terecht op de website van de Borstkanker Vereniging (https://www.borstkanker.nl/).
Symptomen en klachten
Voor de vragen die vallen onder symptomen en klachten liggen de scores tussen 0 en 100. Hoe lager de score, hoe minder de ervaren klachten zijn. De scores zoals worden vermeld, betreffen de gemiddelde scores van ruim 400 borstkankerpatiënten onder behandeling in OLVG, Maasstad ziekenhuis, Martini ziekenhuis en Catharina ziekenhuis een jaar na de start van de behandeling. Voor meer informatie over een van deze klachten of symptomen, kunt u terecht op de website van de Verwijsgids Kanker (https://www.verwijsgidskanker.nl).