Samen Beter Prostaatkanker

Resultaten

Betere zorg voor prostaatkankerpatiënten

Prostaatkanker (medische term: prostaatcarcinoom) is de meest voorkomende vorm van orgaankanker onder mannen. In 2019 kregen ongeveer 13.500 mannen in Nederland deze diagnose, waarvan bijna 20% in één van de Santeon ziekenhuizen. Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom prostaatkanker. Op een aantal onderwerpen zijn afspraken gemaakt om de aanpak tussen de Santeon ziekenhuizen gelijk te trekken. Alles is terug te lezen in de bladerbare PDF onderaan de pagina. Het Samen Beter Prostaatkanker boekje/ rapport is ook te downloaden.

De zeven Santeon ziekenhuizen werken vanaf 2016 samen op het gebied van Prostaatkanker. In het Samen Beter programma Prostaatkanker werken we aan steeds betere prostaatkankerzorg tegen lagere kosten. We bespreken openlijk onze werkwijzen en uitkomsten om zo te leren van elkaar en samen te innoveren. Daarbij volgen we de Value-Based Health Care methode. De resultaten van de samenwerking zijn gebundeld en willen we graag transparant delen.

‘Met name op het gebied van diagnostiek leidde het proces tot nuttige inzichten: onze werkwijzen bleken behoorlijk van elkaar te verschillen. Variatie in diagnostiek heeft grote gevolgen voor het bepalen van het ziektestadium, behandelindicatie en daarmee behandeluitkomst. Deze verschillen zijn niet zo gek, want er is immers in de brede medische wereld nog geen overeenstemming over een beste aanpak en de richtlijnen en medische literatuur laten ruimte voor interpretatie. Dat gaf ons de kans om verbeterslagen te maken waar we trots op mogen zijn, zoals het Santeon breed invoeren van een upfront MRI. Inmiddels is deze strategie Santeon richtlijn geworden’, aldus Jean-Paul van Basten, medisch leider prostaatkanker en uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

‘Deze publicatie laat zien dat we de afgelopen jaren mooie stappen hebben gezet op het gebied van de prostaatkankerzorg. De zorgverleners van onze zeven ziekenhuizen hebben zich hier met veel enthousiasme voor ingezet. Toch wil ik ook niet voorbijgaan aan de mensen die wat meer achter de schermen zijn gebleven maar ook een cruciale rol hebben gespeeld in onze verbeterteams: de projectleiders en data-analisten. In een proces met zoveel verschillende belangen, beperkte beschikbaarheden en moeilijk verenigbare datasets, is het hen gelukt om keer op keer mooie inzichten te vinden en zo de juiste discussie te faciliteren. Zonder hen hadden we nooit gestaan waar we nu staan.’
Roderick van den Bergh, Co-lead medisch leider en uroloog in het St. Antonius Ziekenhuis

Samen Beter

Prostaatkanker