Betere zorg voor patiënten met een CVA
Bij een beroerte (medische term: CVA) krijgt een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof. Dit kan komen door een herseninfarct of een hersenbloeding. Mensen met een CVA krijgen vaak plotseling een scheve mond, een verlamde arm of gaan verward praten. Als dit langer dan een paar minuten duurt, sterven hersencellen af en kan schade ontstaan.
Als ziekenhuizen bieden we CVA-patiënten de juiste zorg op de juiste plek. Digitaal vanuit huis als het kan, en in het ziekenhuis als het moet. Dit noemen we hybride zorg.

Waardegedreven CVA-zorg
Om de zorg voor CVA-patiënten te verbeteren, vergelijken zorgprofessionals uit onze verbeterteams de zorg die zij bieden. Dit doen we vanuit het Santeon Samen Beter programma, gebaseerd op de waardegedreven zorg methodiek. Aan de hand van een scorekaart worden resultaten gemeten en geanalyseerd. Dit is een continu proces van leren en verbeteren.
Omdat we bij willen dragen aan het vernieuwen van de gezondheidszorg in heel Nederland, vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de resultaten van onze verbeterprogramma’s.
Scorekaart
Iedere patiëntgroep heeft zijn eigen scorekaart. Deze bestaat uit drie onderdelen om kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken: uitkomsten, processen en kosten. Hieronder zie je de scorekaart van CVA.

Download scorekaart
Waardegedreven gezondheidszorg in Nederland
Voor al onze verbeterprogramma’s maken we jaarlijks een rapport op en delen we onze publicaties.
Download publicatie
Vernieuwen van het zorgpad CVA
Om te zorgen dat de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft, moeten we deze doorlopend verbeteren en vernieuwen. Dit vraagt om een herinrichting van onze zorgpaden. We richten ons daarbij op het standaardiseren, personaliseren en digitaliseren van zorg.
Vanuit het CVA-verbeterprogramma focussen we ons op het verder opschalen en optimaliseren van thuismonitoring. We doen dit met de diensten van de organisatie Zorg bij jou.

Thuismonitoring atriumfibrilleren en integratie keuze-ondersteuning
Komend jaar willen we patiënten na een herseninfarct met atriumfibrilleren als mogelijke oorzaak, in de thuissituatie monitoren in plaats van in het ziekenhuis. Ook richten we ons op het integreren van de CVA-keuzehulp in de thuismonitoringsapp.