Nieuws

09 mei 2025

AI helpt intensivisten MST bij ontslagbeslissingen

Sinds begin april gebruikt Medisch Spectrum Twente (MST) het AI-systeem Pacmed Critical op de Intensive Care (IC). Donderdag 8 mei was de officiële start van de nieuwe werkwijze.

AI op de IC MST

Pacmed Critical helpt intensivisten bij het inschatten of een patiënt veilig van de IC naar de verpleegafdeling kan. Zo kunnen IC-bedden slimmer worden ingezet, zonder dat de zorg eronder lijdt.

Voorspellingen

MST is het vierde Santeon ziekenhuis dat Pacmed Critical inzet. Het Maasstad Ziekenhuis, OLVG en het Catharina Ziekenhuis werken er al mee. Het systeem maakt gebruik van de grote hoeveelheid data die IC’s verzamelen. In elk ziekenhuis wordt het systeem getraind op basis van eigen data, zodat het goed aansluit bij de specifieke patiëntenpopulatie. Pacmed Critical voorspelt het risico op heropname of overlijden binnen zeven dagen na ontslag van de IC. Die voorspellingen ondersteunen artsen bij hun beslissingen. De arts blijft eindverantwoordelijk.

Zorg verbeteren

AI op de IC MST 080525
Bert Beishuizen in gesprek met Jan den Boon

Bert Beishuizen, intensivist bij MST, is enthousiast: “We hebben veel waardevolle data in huis. Met Pacmed Critical kunnen we daar slim gebruik van maken. Het systeem helpt ons om de zorg verder te verbeteren en de doorstroom van patiënten beter te organiseren. We zijn blij dat we hier nu echt mee aan de slag zijn.”

Samen leren voor toekomstbestendige IC-zorg

Deze stap bij MST is een belangrijke mijlpaal in het project AI op de IC. Binnen dit project bundelen Santeon, zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis, Pacmed en de deelnemende ziekenhuizen hun krachten om kunstmatige intelligentie op de IC in te zetten. Zo werken we samen aan IC-zorg die van hoge kwaliteit is en toegankelijk en betaalbaar blijft.

Meer weten?

Wil je weten hoe Pacmed Critical werkt? Of over de lessen die we leren bij dit project? Lees hier meer.

Deel dit artikel op: