Nieuws

18 november 2024

IC-zorg verbeteren met kunstmatige intelligentie

Vorige week was de kick-off van het project AI op de IC bij MST; dit moment markeert de start van de implementatie van Pacmed Critical. Hiermee zetten de Santeon ziekenhuizen weer een stap naar toekomstbestendige zorg door de inzet van kunstmatige intelligentie (AI).

De IC’s van Nederlandse ziekenhuizen verzamelen grote hoeveelheden data van hun patiënten. Deze data bieden kansen voor datagedreven inzichten die IC-artsen kunnen ondersteunen bij het nemen van medische beslissingen.

Pacmed Critical wordt sinds vorig jaar gebruikt door het Maasstad Ziekenhuis en OLVG. Het Catharina Ziekenhuis en MST gaan Pacmed Critical ook inzetten op de IC’s. Hiermee lopen zij voorop als het gaat om de inzet van AI. De bedoeling is om uiteindelijk op te schalen naar alle ziekenhuizen. “De opschaling verloopt gefaseerd, omdat het een leertraject is”, vertelt projectleider Roald van Leeuwen. “Door dit project leren we in de praktijk hoe we AI op een verantwoorde manier kunnen inzetten en uitbreiden in de ziekenhuiszorg.”

Slim gebruik maken van data
Bert Beishuizen, intensivist bij MST, is blij met deze ontwikkeling: “We hebben al een tijd lang grote interesse in de mogelijkheden van AI voor ons vakgebied. We hebben zoveel waardevolle data waar we slim gebruik van kunnen maken. Op deze manier kunnen we ervaring opdoen met AI, de kwaliteit van de zorg verbeteren en de doorstroom van patiënten beter organiseren. We zijn heel enthousiast om er nu echt mee aan de slag te gaan!”

Van data naar model naar voorspelling
“Om Pacmed Critical goed te laten functioneren, trainen we het model op basis van historische data van MST, zodat het goed werkt voor de patiëntenpopulatie van dit specifieke ziekenhuis”, legt Van Leeuwen uit. “Het systeem leert dus van alle patiënten die door alle IC-artsen in dit ziekenhuis zijn behandeld. Door de historische data te combineren met de data van een patiënt die op dit moment op de IC ligt, kan het model voorspellen wat het risico is op een heropname op de IC of onverwacht overlijden binnen zeven dagen, als die patiënt op dat moment naar een verpleegafdeling zou gaan. Het systeem geeft daar ook uitleg bij. Zo is het voor intensivisten een extra bron van informatie. Zij hebben veel ervaring met patiënten, maar kunnen nooit alle relaties tussen alle beschikbare gegevens overzien. De arts combineert de voorspelling met zijn of haar medische kennis en neemt het besluit. Zo ondersteunt het IC-artsen bij hun medische beslissingen. De artsen blijven wel altijd verantwoordelijk.”

Oefenen
“De implementatie vergt nog een paar maanden”, vertelt Van Leeuwen. “Behalve het inrichten van de data-infrastructuur en het trainen van het model, krijgen intensivisten en IC-verpleegkundigen natuurlijk een opleiding, tijd om te oefenen en om het werken met Pacmed Critical in te passen in de dagelijkse werkprocessen. We verwachten dat het systeem begin 2025 draait in de praktijk.”

Data-infrastructuur inrichten voor effectieve en veilige uitwisseling zorgdata
“Vorige week was de kick-off bij MST, ondertussen werken we hard aan de voorbereidingen voor de implementatie. Een belangrijke uitdaging bij de inzet van Pacmed Critical is het opzetten van de data-infrastructuur.” Van Leeuwen: “Deze infrastructuur moet de uitwisseling van gegevens tussen verschillende IT-systemen en AI-toepassingen mogelijk maken. We moeten datasets aan elkaar koppelen en actuele gegevens uit het elektronisch patiëntendossier kunnen halen. De uitwisseling van die data moet continu plaatsvinden en uiteraard veilig zijn. Bij het inrichten van de data-infrastructuur maken we gebruik van bestaande IT-onderdelen en werkprocessen én we richten het zo in dat het ook door andere systemen gebruikt kan worden voor gegevensuitwisseling.”

Meer weten
De geleerde lessen uit dit project vormen een waardevolle basis voor verdere integratie van AI in de gezondheidszorg. Benieuwd naar de inzichten? Bekijk hier de belangrijkste lessen uit het project AI op de IC.


IC verpleegkundigen bekijken de demo van Pacmed Critical
IC-verpleegkundigen van MST bekijken de demo van Pacmed Critical.
Deel dit artikel op: