Nieuws

28 juni 2024

Santeon Zorgfestival 2024: terugblik op een inspirerende dag

Samen verbeteren en vernieuwen, voor morgen en later. Onder dat motto kwamen op donderdag 20 juni ruim 700 collega’s bij elkaar in DeFabrique in Utrecht voor het Santeon Zorgfestival 2024. Om elkaar te ontmoeten en te inspireren en om te ervaren hoe we samen echt impact maken voor de zorg van morgen. Met veel plezier kijken we terug op een succesvolle dag vol energie en inspiratie. Een impressie zie en lees je hier.

Nadat de deelnemers uit de Santeon huizen voor een groot deel gezamenlijk met bussen naar DeFrabrique waren gekomen, zorgden theatergezelschap MiER en technofilosoof Rens van der Vorst voor een spetterende plenaire opening met inhoud en humor. De energie die daar ontstond was de hele dag voelbaar bij het ruime aanbod aan workshops en presentaties. Op het programma stonden een aantal bekende namen, zoals bij de podcast ‘De zorg van Levi en Van Santen’ en bij het rondetafelgesprek Zorg in transitie, met onder meer Barbara Goezinne en Paul Blokhuis. Daarnaast deelden diverse andere experts van binnen en buiten Santeon hun kennis en ervaring. Op de pleinen was een keur aan innovaties te zien en was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Tijdens de afsluiting werd de winnaar van de Santeon Innovatieprijs op Oscarachtige wijze onthuld en in het zonnetje gezet.

St. Antonius Ziekenhuis wint Santeon Innovatieprijs

De collega’s van verpleegafdeling A3/C3 (MDL) van het St. Antonius Ziekenhuis werden de trotse winnaars van de Santeon Innovatieprijs 2024. Uit de negen genomineerde inzendingen kozen de deelnemers van het Zorgfestival met overweldigende meerderheid de winnaar: het project HoloLens en RQI (Resuscitation Quality Improvement).


De MDL-afdeling van het St. Antonius zet de HoloLens en RQI sinds vorig jaar in als trainingsmethode voor zorgvaardigheden. De HoloLens is een mixed reality-bril waarmee verpleegkundigen door middel van verschillende casussen kunnen oefenen met de technieken ABCDE en de SBARr. De bril combineert de echte wereld met digitale beelden, zodat gebruikers 3D-visualisaties en informatie interactief beleven alsof ze er middenin staan. De RQI is een reanimatie-oefenpop waarbij verpleegkundigen gedurende het jaar diverse modules doorlopen om hun reanimatievaardigheden te onderhouden.

De inzet van deze innovaties zorgt ervoor dat de vaardigheden rondom de instabiele patiënt en de reanimatie verbeteren en dat verpleegkundigen zich zekerder voelen. Doordat zowel de RQI als de HoloLens op de afdeling beschikbaar zijn, is het laagdrempelig om deze te gebruiken; verpleegkundigen hoeven niet van de afdeling af en kunnen oefenen op een zelf gekozen moment. Een prachtig voorbeeld van een vernieuwende oplossing die bijdraagt aan toekomstbestendige zorg en die andere (Santeon) ziekenhuizen ook zouden kunnen oppakken.

Jong Santeon van start

Een andere bijzondere gelegenheid was het eerste gezamenlijke moment van Jong Santeon tijdens het zorgfestival. Jong Santeon is een initiatief van de jong verenigingen van de zeven ziekenhuizen om meer met elkaar samen te werken en meer van elkaar te leren. De nieuwe, gezamenlijke jong vereniging is bedoeld als inspirerende doe- & denktank. In november organiseert Jong Santeon een hackaton. Een groep jonge zorgprofessionals gaat dan op creatieve wijze aan de slag met het onderwerp werving en behoud van jonge zorgprofessionals. Dit thema kwam met stip op 1 uit de bus tijdens de stemmogelijkheid op het zorgfestival.

VR delierbeleving gelanceerd: ervaar zelf wat een delier met je doet

Een derde feestelijk moment tijdens het zorgfestival was de lancering van de Virtual Reality (VR) delierbeleving. Twee jaar geleden ontstond bij verpleegkundigen een idee over hoe waardevol het zou zijn als je een delier kunt beleven. Dat kan nu dankzij de Santeon projectgroep delier en financiële ondersteuning van AFAS Foundation.


Een delier is voor een patiënt een ingrijpende ervaring die ernstige gevolgen kan hebben. Een delier tijdig herkennen en er goed mee omgaan, kan een groot verschil maken. De VR delierbeleving maakt het mogelijk om als zorgprofessionals zelf te ervaren hoe het is om een delier door te maken. Dat helpt om de zorg voor patiënten met een delier te verbeteren.

De VR delierbeleving is beschikbaar voor alle Santeon huizen én andere ziekenhuizen. Interesse? Mail naar Evelien van Bogerijen, projectleider Santeon: delier@santeon.nl

Bekijk hier de aftermovie en (her)beleef de festivalvibe!