Nieuws

03 februari 2020 GeboortezorgGynaecologen

Gynaecologen leren van elkaar voor betere zorg bij bevallingen

In Santeon verband werken we samen om de zorg steeds verder te verbeteren. Dit doen we onder andere in Samen Beter verbeterprogramma’s, waarmee we de uitkomsten van zorg inzichtelijk maken en continu verbeteren. Op 28 januari kregen ruim 35 gynaecologen, arts-assistenten en verloskundigen uit vier Santeon ziekenhuizen live in het St. Antonius in Utrecht een training over het voorkomen van subtotaal rupturen bij bevallingen. Uit een Samen-Beter-verbeterprogramma bleek namelijk dat er opvallende verschillen waren tussen de ziekenhuizen in het percentage subtotaal rupturen na een bevalling.

Samen kennis delen
OLVG heeft al jaren een laag percentage subtotaal rupturen na een bevalling. In het Amsterdamse ziekenhuis werken ze volgens een bepaald protocol, het zogenoemde ‘hands-on protocol’. Hiermee verkleint de kans op een ruptuur na de bevalling. In een training deelde OLVG-gynaecoloog Erica Janszen haar kennis en expertise van dit protocol met collega’s uit het Medisch Spectrum Twente, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis. De deelnemers aan de training verspreiden deze kennis vervolgens onder hun collega’s. Zo leren we van elkaar en dragen we samen bij aan het continu verbeteren van de zorg. Onze gynaecoloog Elisabeth Blokhuis traint samen met een team niet alleen collega’s, maar ook zorgverleners in de eerste lijn: “Verbeteren kun je niet alleen, maar doe je met elkaar. Iedereen in de keten speelt een belangrijke rol in de zorg voor de patiënt. Het is ontzettend waardevol dat we binnen Santeon op zo’n laagdrempelige manier van elkaar kunnen leren en kennis kunnen uitwisselen. Op die manier maken we de zorg samen steeds beter en veiliger.”

Het Catharina Ziekenhuis kreeg al eerder training van OLVG-gynaecoloog Erica Janszen. Er werd getraind met een fantoom. Het hechten van totaal rupturen gebeurde met behulp van speklappen en een echte varkenssfincter (zie onderstaande foto). Het Maasstad ziekenhuis werkt al langer met het hands-on protocol. Dus inmiddels is het protocol in alle Santeon ziekenhuizen bekend!

Het hechten van totaal rupturen met behulp van speklappen en een echte varkenssfincter