Succesvol implementeren: hoe we verbeterinitiatieven écht laten landen
Binnen de Santeon ziekenhuizen werken we dagelijks aan waardevolle verbeterinitiatieven. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze vernieuwingen écht landen in de praktijk en breed worden toegepast? In dit thema van de Onderzoeksagenda zoeken we naar de beste aanpak om verbeteringen succesvol te implementeren. Wetenschappelijk onderzoek speelt hierbij een sleutelrol: door te begrijpen wat werkt en waarom, kunnen we de zorg samen naar een hoger niveau tillen.
Bij alles wat we doen, staat één doel centraal: verbeteren van de zorg voor de patiënt. Dit bereiken we door het toepassen van waardegedreven zorg, wat betekent dat we streven naar meerwaarde. Dit doen we bijvoorbeeld door met minder kosten dezelfde zorgresultaten te behalen of met gelijke kosten juist betere uitkomsten te realiseren. In veel ziekenhuizen – zowel binnen als buiten Santeon – lopen prachtige verbeterinitiatieven. Toch zien we dat implementatie op grote schaal soms een uitdaging is. “Wat maakt dat het niet altijd lukt?”, vraagt Lea Dijksman zich af. Ze geeft zelf al een deel van het antwoord: “Verandering is lastig, en dat is logisch. Mensen werken vaak al jarenlang op een bepaalde manier, met goede redenen. Als we beter begrijpen hoe we veranderingen wél succesvol kunnen doorvoeren, kunnen we samen echt vooruitgang boeken.”
Focus op wat we wél kunnen beïnvloeden
Rudolf Poolman benadrukt dat de focus vooral moet liggen op de implementatie van de verbeterinitiatieven zelf. “Minder op de uitkomst,” zegt hij. Die wordt namelijk beïnvloed door veel externe factoren, zoals therapietrouw, medicatiegebruik en leefstijl. Daar heb je als zorgverlener geen directe controle over. “Richt je op de aspecten waar je als arts of verpleegkundige wél invloed op hebt,” benadrukt hij. “En heb vervolgens het vertrouwen dat dit uiteindelijk leidt tot een duurzaam betere uitkomst. Dat vertrouwen is ook nodig bij verzekeraars; zonder hun steun is het een stuk lastiger om verbeteringen door te voeren.”
Onderzoek en experimenteren: de sleutel tot vooruitgang
Meer wetenschappelijk onderzoek en ruimte voor experimenteren zijn volgens de onderzoekers cruciaal. Dijksman: “In de beginfase van waardegedreven zorg lag de nadruk op het snel behalen van resultaten en werd onderzoek soms even geparkeerd. Nu is het tijd om die verbinding weer te herstellen.” Poolman vult aan: “We willen beter begrijpen op welke wijze de veranderingen die we doorvoeren daadwerkelijk bijdragen aan de resultaten die we zien. Goede experimenten en passende onderzoeksmethoden helpen ons om het causale verband tussen verbeteringen en uitkomsten in kaart te brengen. Dat vraagt om een diepere blik dan alleen data-analyse.”
Eigenaarschap en inclusie: samen vernieuwen
Een belangrijke stap is om zorgprofessionals al vroeg in het proces mee te nemen. “Als specialisten of verpleegkundigen zelf experimenteren met een nieuwe aanpak, voelen ze zich meer eigenaar van de verandering,” zegt Dijksman. Ze denken dan actief mee, hun inzichten worden meegenomen en ze dragen bij aan een aanpak die écht werkt. “Om goede resultaten te behalen voor de gehele populatie, is inclusie van groot belang,” benadrukt Nathanja van Moppes. “Er worden steeds meer digitale oplossingen ingezet, maar kunnen álle patiënten deze ook gebruiken? Heeft iedereen de digitale vaardigheden? Spreekt iedereen de taal? Hoe meten we of dit het geval is en hoe dit de resultaten beïnvloedt? Dit zijn cruciale vragen die we serieus moeten nemen om ervoor te zorgen dat de verbeteringen voor iedereen toegankelijk en effectief zijn.”
Samen maken we het verschil
Dit thema gaat verder dan alleen het toepassen van kennis over effectieve implementatie – het gaat over samenwerking, onderzoek en innovatie. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met de praktijkervaring van zorgprofessionals, zorgen we ervoor dat waardevolle verbeteringen niet op de plank blijven liggen, maar écht bijdragen aan betere zorg voor iedereen.
Deel dit artikel op: