Van onderzoek naar praktijk: implementatie van verbeterinitiatieven

Thema

Het implementatie- en evaluatieonderzoek naar verbeterinitiatieven in de Santeon-ziekenhuizen richt zich op het vertalen van onderzoeksresultaten naar de dagelijkse zorgpraktijk. Het draait om een wetenschappelijk verantwoorde bijdrage aan de route naar meer passende zorg.

Dit thema heeft tot doel verbeterinitiatieven effectief te implementeren in de ziekenhuizen. Dit is belangrijk omdat het implementeren van wetenschappelijk bewezen verbeteringen vaak lang duurt. Het ‘not invented here’ gevoel speelt hierbij een rol; ziekenhuizen zijn terughoudend om elders ontwikkelde verbeteringen over te nemen. Daarnaast is er in ziekenhuizen vaak variatie in beleid en praktijk, waardoor het lastig is om nieuwe behandelopties uniform toe te passen.

De aanpak richt zich op het opzetten van een logische route; van een eerste onderzoeksidee of verbeterinitiatief tot implementatie in de praktijk en de richtlijnen. Het gaat niet alleen om het bewerkstelligen van positieve uitkomsten, maar ook om minder effectieve zorg af te bouwen (deimplementatie). Door de wetenschappelijke koppeling tussen onderzoekers en verbeterteams in ziekenhuizen te versterken, kunnen de resultaten van verbeterinitiatieven sneller worden vertaald naar richtlijnen en de praktijk.

Het team wil zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek doen om de effectiviteit van verbeterinitiatieven te meten en belemmeringen voor implementatie te identificeren. Ook wordt er gewerkt aan een sterke samenwerking tussen verbeterteams en onderzoekers. Deze aanpak bevordert een cultuur van continu leren en verbeteren, en versnelt de toepassing van best practices in meerdere ziekenhuizen.

Deel dit artikel op: