Nieuws

21 november 2022

Santeon zet voorspelmodel in om patiënten inzicht te geven in arm-handfunctie

De plaats en grootte van een beroerte bepalen welke functies van het lichaam uitvallen. Bij een deel van de patiënten treedt bijvoorbeeld uitval op van de arm en hand. Hoeveel herstel er optreedt in de arm- en handfunctie verschilt per patiënt. Om dit verloop inzichtelijk te maken is er vanuit de (neuro)revalidatievakgroep van Rijndam revalidatie, het Erasmus MC en het Amsterdam UMC een voorspelmodel ontwikkeld.

De Santeon ziekenhuizen zetten dit voorspelmodel in op een voor patiënten betekenisvolle wijze. Dit doen zij via een pilot in het @Maasstadziekenhuis en @OLVG. Omdat het belangrijk is om de bruikbaarheid van voorspelmodellen bij samen beslissen in kaart te brengen en om te zien of het voldoet aan de wensen van de patiënt en ergotherapeut, zal de pilot kwalitatief worden geëvalueerd.

Leandra Droog, ergotherapeut in het Maasstad Ziekenhuis, is betrokken bij de inzet van het model bij haar patiënten. “Aan de hand van het voorspelmodel geef ik mijn patiënt uitleg over het te bereiken herstel en de duur van het herstel. Het kan heel motiverend werken voor iemand om te weten waar hij of zij naartoe kan werken.”

Benieuwd hoe het voorspelmodel wordt ingezet? Je leest er meer over op de website van het Experiment Uitkomstindicatoren.

Experiment Uitkomstindicatoren
In het Experiment Uitkomstindicatoren wordt uitkomstinformatie toegankelijk gemaakt in de spreekkamer of in de kliniek. Patiënten krijgen op maat informatie over zorguitkomsten, zodat zij of hun naasten – samen met de zorgverlener – beter kunnen beslissen over welke zorg het beste bij hen past. Wil je meer informatie over samen beslissen bij CVA binnen het Experiment Uitkomstindicatoren? Bekijk dan onze website.

Conferentie Uitkomstgerichte Zorg
Ook verzorgen we tijdens de landelijke conferentie Uitkomstgerichte Zorg, blijvend in beweging op 8 december a.s. een deelsessie waarin wordt toegelicht hoe samen beslissen bij CVA in de praktijk wordt toegepast. Meer informatie over deze conferentie vind je hier.