Nieuws

23 mei 2022

Bij heupartrose naar de juiste behandelaar

Om patiënten de best passende zorg te kunnen bieden, maken de zeven Santeon ziekenhuizen gebruik van elkaars data en kennis om een zorgproces te verbeteren. Dit doen zij via het Samen Beter Programma. De Santeon ziekenhuizen hebben de handen ook ineen geslagen voor de aandoening heupartose, waarbij een belangrijk verbeterpunt is dat de patiënt vooral bij de juiste behandelaar terecht moet komen: de huisarts, fysiotherapeut óf de orthopeed.

De gangbare gedachte is vaak dat een patiënt met heupartrose geopereerd moet worden door de orthopeed. Maar in veel gevallen kan zorg door de fysiotherapeut of huisarts al voldoende uitkomst bieden en krijgt de patiënt geen doorverwijzing. Omdat niet altijd duidelijk is wie welke zorg biedt bij heupartrose levert het veel frustratie en onnodige kosten op, zowel bij de behandelaars als de patiënten. Hoog tijd dus om dat te veranderen!

Remmelt Veen, orthopedisch chirurg bij het St. Antonius ziekenhuis: “Dankzij input van huisartsen, fysiotherapeuten en patiënten zijn we tot eenduidige behandeladviezen gekomen. Je moet klein beginnen en met huisartsen zorgen voor een juiste verwijzing van de patiënt.”

Yvon den Hartog, orthopedisch chirurg bij het MST: “Wij zijn gestart met het eenmalig consult medisch specialist. Daarbij krijgt het huis van ons het behandeladvies en hoeft de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis. Bijkomend voordeel is dat het niet ten koste gaat van het eigen risico van de patiënt.”

Rudolf Poolman, orthopedisch chirurg bij OLVG en medisch leider van het verbetertraject heupartrose: “Dankzij de verbeteringen die we met de Santeon ziekenhuizen hebben ingevoerd, worden patiënten korter opgenomen en hebben ze minder heupluxaties. Daarnaast kunnen we door alle data nu nog meer wetenschappelijk onderzoek doen om patiënten nóg betere zorg te bieden.

Benieuwd naar de resultaten van het Samen Beter programma heupartrose? Bekijk dan deze video.