Nieuws

30 maart 2022

Santeon ziekenhuizen ontwikkelen Nierfalen keuzehulp

Om nierpatiënten te ondersteunen in hun keuze voor een nierfunctievervangende of conservatie behandeling hebben de Santeon ziekenhuizen de Nierfalen keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp vormt de start van het voorlichtingstraject, waarbij patiënten samen met hun zorgverleners een beslissing moet nemen over de best passende behandeling.

Mede door de keuzehulp kon ik een goede behandelkeuze maken. De verschillende mogelijkheden worden in gewoon Nederlands en op een duidelijke manier uitgelegd. Ik heb de keuzehulp ingevuld en vervolgens nog vaak opnieuw bekeken om te bekijken of ik nog steeds achter mijn keuzes stond.” – aldus een patiënt

Ook behandelend artsen gebruiken de keuzehulp graag:
“Sinds kort maken we bij deze familievoorlichting gebruik van de presentatieversie van de keuzehulp. Via een iPad lopen we met patiënt en naasten door de keuzehulp heen en kunnen we direct voorlichtingsfilmpjes tonen. Het is een handige tool die ons ondersteunt in het geven van alle belangrijke informatie rondom het verloop en de behandelmogelijkheden bij chronische nierschade. Ook geeft het ons de mogelijkheid familie te informeren over nierdonatie, zodat zij dit tijdig kunnen overwegen” – Ton van Kooij, medisch maatschappelijk werker in het Maasstad Ziekenhuis

De keuzehulp is in een landelijke werkgroep samen met nierpatiënten, de Nederlandse Vereniging van Nierpatiënten en zorgprofessionals ontwikkeld en geïmplementeerd in samenwerking met ZorgKeuzeLab. Binnen het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon, onderdeel van het programma Uitkomstgerichtezorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn meerdere keuze-ondersteunende middelen voor nierpatiënten en zorgverleners ontwikkeld. Wil je meer informatie over de aandoening nierschade binnen het Experiment Uitkomstindicatoren? Bekijk dan de website van het Experiment Uitkomstindicatoren.

Impressie Nierfalen keuzehulp