Nieuws

17 juni 2021

Behandeling van longkanker in Santeon ziekenhuizen van hoog niveau

De zeven Santeon ziekenhuizen hebben enkele jaren geleden een systeem opgezet, dat hen in staat stelt om geleverde zorg op basis van dezelfde data te vergelijken. De Samen Beter programma’s hebben als doel om te leren van het beste ziekenhuis op basis van de Value-Based Health Care methode. Optimale zorgkwaliteit bieden en het beste resultaat voor de patiënt staan hierbij centraal. Zo zijn er in de afgelopen jaren al verbeteringen doorgevoerd in de Santeon ziekenhuizen als het gaat om geboortezorg, de behandeling van CVA (beroerte), borstkanker en prostaatkanker.

Ook voor de behandeling van longkanker hebben de zeven topklinische ziekenhuizen onderlinge resultaten met elkaar vergeleken. “Het Santeon verbetertraject is voor mij en mijn collega’s de eerste keer dat we zo uitgebreid onze werkwijzen en resultaten met elkaar vergelijken”, zegt longarts dr. Ben van den Borne van het Catharina Ziekenhuis. “Hoe moeilijk openheid op sommige momenten ook is – zeker als je op een bepaald vlak zelf wat minder scoort – het helpt ons als ziekenhuizen, en als individuele zorgverleners, om van elkaar te leren en de zorg te verbeteren.”

Goede kwaliteit over de hele linie
Opvallend genoeg lagen de uitkomsten bij de behandeling van longkanker bij de zeven topklinische ziekenhuizen zeer dicht bij elkaar. “Dat is misschien niet zo spectaculair maar wel een heel geruststellende observatie. Het zegt mij namelijk dat de kwaliteit over de hele linie goed is en op elkaar is afgestemd”, verduidelijkt longarts Franz Schramel van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein.

Op enkele punten was er wel verschil in resultaat tussen de ziekenhuizen. Deze waardevolle uitkomsten zijn (gedeeltelijk) door de andere ziekenhuizen overgenomen om hun zorg nog verder te verbeteren. Zo is een drainage-protocol uit het ene ziekenhuis door enkele anderen overgenomen. En leerden andere ziekenhuizen dat een patiënt die vanwege longkanker geopereerd moet worden het beste op de dag van de operatie opgenomen kan worden. Goed voor de patiënt, want die kan zich thuis rustig voorbereiden op de operatie.

Santeon wil ook anderen inspireren
De data en de resultaten van de vergelijkingen kunnen andere ziekenhuizen in Nederland ook op ideeën brengen. Daarom stelt Santeon die resultaten beschikbaar, zodat zorgprofessionals kunnen zien waar zij verbeteringen kunnen doorvoeren in hun eigen ziekenhuis. “Ik hoop dat onze openheid andere medisch professionals inspireert en we zo een klimaat creëren waarin transparantie en van elkaar leren de standaard wordt“, aldus Schramel. 

De data in dit rapport is door tussenkomst van coronazorg enigszins gedateerd, maar daardoor voor professionals niet minder waardevol. Bovendien wordt de ingeslagen samenwerking binnen Santeon nu gebruikt om ook voor corona-patiënten de best mogelijke behandeling te realiseren. Daar is een apart Samen Beter traject voor opgezet. Ook op het gebied van longkanker gaat de samenwerking met onverminderd enthousiasme door. Schramel: “We verwachten de komende jaren onder meer dat er grote stappen worden gezet in de match tussen patiënt en behandeling op basis van data, biomarkers en DNA-profielen, waardoor een behandeling nog beter kan worden afgestemd op iedere individuele patiënt en zijn of haar wensen en eigenschappen. De slagkracht binnen Santeon zal ervoor zorgen dat onze ziekenhuizen in die ontwikkeling voorop blijven lopen.”

Het hele rapport is hier te lezen en downloaden.