Nieuws

19 mei 2020

Wereld IBD dag

Vandaag is het Wereld IBD dag. Er zijn ruim 90.000 Nederlanders die kampen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze ziekten – ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd – zijn zeer ingrijpend.

Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en vooral diarree, zorgen ervoor dat niet iedereen met IBD kan werken. Toch doen veel mensen wel betaald werk en zijn ze over het algemeen tevreden over hun baan en de verhouding met hun leidinggevende en collega’s. Wel is er ruimte voor verbeteringen, blijkt uit het onderzoek ‘Werken met IBD’, van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). De resultaten van dit onderzoek worden vandaag, op Wereld IBD Dag (19 mei) bekendgemaakt. Ook wordt er deze dag middels andere activiteiten extra aandacht gevraagd voor deze ernstige (soms zelfs invaliderende) ziekten.

Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. Ook in Nederland gebeurt dit door een aantal ziekenhuizen en bedrijven.

In Santeon verband werken we samen aan veertien verbeterprogramma’s. Een daarvan is IBD. Deze aandoening is 2018 opgestart door het verbeterteam.