Nieuws

20 november 2018 2018congresleiderschapverbeterenverpleegkundeverpleegkunde prijs

Santeon verpleegkundig congres 2018

Bijna 400 verpleegkundigen kwamen precies een week geleden naar het Santeon verpleegkundig congres (12 november 2018). Verpleegkundig leiderschap en samen de zorg verbeteren stonden daarbij centraal. Tijdens het congres werd ook de Santeon verpleegkunde prijs uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Hanny Overbeek uit het St. Antonius Ziekenhuis voor haar onderzoek naar bijwerkingen bij chemotherapie. 

Evelien van Bogerijen, voorzitter van de verpleegkunde portefeuille van Santeon, sprak de zaal toe samen met Pieter de Bey, directeur van Santeon. Ze vertelden met trots over de 9.500 verpleegkundigen die werkzaam zijn in de zeven Santeon ziekenhuizen en de 255.000 ziekenhuisopnamen per jaar. Value-Based Health Care kwam uitgebreid aan bod en verpleegkundigen spraken tijdens diverse interactieve workshops ook met elkaar over onder meer Sterk in je werk, functiedifferentiatie, schrapsessies en verpleegkundig leiderschap. 

Hester Vermeulen vertelde over je eigen invloed op verpleeg-sensitieve uitkomsten, Simon T. Bailey belde in vanuit Amerika om te vertellen over Nursing leadership for everyone. Olaf Timmermarns besprak de kracht van Magnet en Johan Dorresteijn zorgde als dagvoorzitter voor een passende opening en afsluiting van de dag. 

Santeon verpleegkunde prijs 2018 
Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de verpleegkunde prijs 2018. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt om verpleegkundig Evidence Based Practice (EBP) onderzoek te stimuleren. Hiermee wordt de verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in het verpleegkundig domein. 

 
Winnende onderzoek 
Hanny heeft onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van chemokuren (HDM en BEAM) voorafgaand aan autologe stamceltransplantatie. Ze deed dit onderzoek samen met Maaike Sohne (hematoloog) en Yvonne Westerman (kwaliteitsfunctionaris). Het onderzoek heeft aangetoond dat door een aantal interventies te doen, zoals het aanpassen van het profylactische antibiotica schema, andere medicatie voor de misselijkheid, mondkoeling tijdens de chemo en stoppen met het geven van sondevoeding de bijwerkingen van intensieve chemokuren kunnen worden teruggebracht. Hierdoor hebben patiënten bijvoorbeeld minder last van kapotte monden, zijn ze minder misselijk en eten ze beter. 

Hanny en Yvonne hebben gedurende vijf jaar 158 patiënten gevolgd en de bijwerkingen gemonitord. “Het is zo fijn om te zien dat de meeste patiënten, die zo’n ingrijpende kuur moeten ondergaan, nu veelal zonder complicaties het traject doinorlopen”, aldus Hanny. “De ervaringen zijn zo positief dat we nu alle stamceltransplantatie centra in Nederland mee willen nemen in dit succes.” 

Sfeerimpressie 
Door de dag heen werd er veel getwitterd onder de hashtag #santeonvc2018. Er is een kort filmpje gemaakt wat een indruk geeft van de dag. Een aantal enthousiaste bloggers en vloggers Marloes (MST) en Saffira (OLVG) hebben de dag samengevat. Die resultaten verwachten we komende weken. Wilma Koops (MST) kan al een indruk geven met haar blog ‘verpleegkundig leiderschap’

publiek verpleegkundig congres