Health Intelligence Platform Santeon

Het Health Intelligence Platform Santeon (HIPS) is het gezamenlijke dataplatform van de zeven Santeon ziekenhuizen. Met het platform kunnen de ziekenhuizen snel en eenduidig informatie met elkaar uitwisselen en vergelijken, met als doel het ondersteunen van waardegedreven zorg.

De Santeon ziekenhuizen beschikken samen over een groot volume aan waardevolle data rondom aandoeningen, behandelingen, behandelresultaten en de inzet van dure geneesmiddelen.

Door deze data samen te brengen, te analyseren en met behulp van rapportages beschikbaar te maken, hebben zorgprofessionals (structureel) inzicht in de geleverde kwaliteit, kosten en het proces van geleverde zorg. Dit vormt een belangrijke basis om de zorg te verbeteren en innoveren. Inzichten vanuit HIPS kunnen gebruikt worden voor samen beslissen in de spreekkamer. Ook biedt de database waardevolle informatie voor (wetenschappelijk) onderzoek voor bijvoorbeeld zorginnovaties.

Data uitwisselen

Santeon Informatie Model

De basis van HIPS wordt gevormd door het Santeon Informatie Model (SIM). Hiermee wordt data lokaal aangeleverd. Om dit optimaal te laten werken zijn er afspraken gemaakt over de (technische) taal waarin we met elkaar communiceren. Hiermee zorgen we dat de technische infrastructuren van de ziekenhuizen aansluiten op de centrale infrastructuur, zodat we in staat zijn nog sneller data uit te wisselen en samen te brengen.

Het model is onder andere gebaseerd op de Nictiz Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB), wat samenwerken met andere ziekenhuizen of organisaties makkelijker maakt. Om veilig en effectief samen te kunnen werken via het HIPS-platform hebben de Santeon ziekenhuizen werkprocessen afgesproken. Ook werken we altijd conform de geldende wet- en regelgeving voor dataveiligheid en privacy.

Inspiratie

Datastroom HIPS

Meer weten over HIPS? Bekijk dan onze ‘datastroom visual’ . Door op de afbeelding te klikken verschijnt er een grotere weergave.

Download als PDF
Inspiratie

HIPS in beeld

Nog meer weten? Bekijk ook onderstaande video, waarin wordt uitgelegd hoe HIPS werkt en welke kansen het platform biedt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van HIPS? Neem dan contact met ons op!

Blogserie HIPS

Kennisdeling

Omdat we de kennis die we opdoen over het gestructureerd verzamelen en analyseren van data graag delen met andere zorgprofessionals, hebben we gewerkt aan een blogserie over HIPS. Hierin lees je hoe er vanuit verschillende perspectieven naar het platform wordt aangekeken.

11 september 2023

HIPS als kans voor het zorglandschap

Ons gezamenlijk dataplatform om te kunnen onderzoeken, verbeteren en innoveren.

HIPS blogserie: deel I ontstaan en meerwaarde
22 augustus 2023

Hoe HIPS bijdraagt aan efficiënt samenwerken in de zorg

Ons gezamenlijk dataplatform om te kunnen onderzoeken, verbeteren en innoveren.

Bijdrage HIPS zorglandschap
15 november 2023

De bijdrage van HIPS aan de landelijke zorgdata ontwikkelingen

Ons gezamenlijk dataplatform om te kunnen onderzoeken, verbeteren en innoveren.