Samen Beter IBD

Samen Beter

Betere zorg voor IBD-patiënten

Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal. Onder de verzamelnaam IBD vallen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het hele spijsverteringskanaal. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. IBD is niet te genezen. Behandeling heeft als doel om de ziekte rustig te houden.

In Nederland lijdt 1 op de 200 mensen aan chronische darmziektes, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
(Bron: crohn-colitis.nl)

Patiëntgerichte informatie

Hoe werkt deze infographic?

Op deze pagina vindt u meer informatie over de zorg die Santeon ziekenhuizen bieden voor IBD-patiënten en de uitkomsten van deze zorg. We hebben deze informatie visueel verwerkt en in blokken weergegeven. Alle blokken bevatten een ‘i’. Hier kunt u op klikken om te lezen wat er in het blok wordt weergegeven. Ook vindt u hier soms uitleg over een onderwerp. U ziet ook de knop ‘vergelijk ziekenhuizen’. Als u hierop klikt ziet u de uitkomsten van de verschillende Santeon ziekenhuizen.

Hier ziet u het aantal patiënten met de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa dat onder behandeling is in een Santeon ziekenhuis.

Periode: 2021

Totaal aantal patiënten

5.486
6.405

patiënten met de ziekte van Crohn

patiënten met colitis ulcerosa

Hier ziet u de leeftijdsverdeling van patiënten met de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die onder behandeling zijn in een Santeon ziekenhuis.

Periode: 2021.

Leeftijd

Ziekte van Crohn
20% tussen 18 – 29 jaar
38% tussen 30 – 49 jaar
32% tussen 50 – 69 jaar
10% ≥ 70 jaar

colitis ulcerosa
14% tussen 18 – 29 jaar
34% tussen 30 – 49 jaar
37% tussen 50 – 69 jaar
15% ≥ 70 jaar

Ziekte van Crohn


colitis ulcerosa

Hier ziet u de man/vrouw verdeling van patiënten met de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die onder behandeling zijn in een Santeon ziekenhuis.

Periode: 2021.

Geslacht

Ziekte van Crohn
Man
Vrouw
40% man
60% vrouw
colitis ulcerosa
Man
Vrouw
48% man
52% vrouw