Nieuws

31 mei 2023

Santeon ontwikkelt infographic voor zwangere vrouwen

De Santeon ziekenhuizen hebben een infographic ontwikkeld voor zwangere vrouwen die vanwege medische redenen in het ziekenhuis gaan bevallen. De infographic geeft antwoord op vragen en onduidelijkheden waar veel zwangere vrouwen mee zitten voorafgaand aan de bevalling.

David van der Ham en Fleurisca Korteweg, gynaecologen werkzaam in het Martini Ziekenhuis in Groningen, merken het vaak in hun gesprekken met patiënten: “Veel vrouwen hebben bepaalde verwachtingen van hun bevalling of doen aannames op basis van verhalen van anderen. Met deze infographic kunnen we hen informeren over de werkelijke feiten en cijfers van de medische bevallingen in de Santeon ziekenhuizen. Zo gaan deze vrouwen beter geïnformeerd en met de juiste verwachtingen de bevalling tegemoet”.

Je vindt de infographic hier.

Samen Beter voor betere geboortezorg
In het Samen Beter programma Geboortezorg verbetert Santeon, de samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen in Nederland, de geboortezorg via de Value-Based Health Care methode. Onder geboortezorg verstaan we de zorg voor de zwangere vrouw en haar kind (of kinderen in het geval van een meerling) gedurende de zwangerschap, tot twee maanden na de bevalling. In de Santeon ziekenhuizen vinden jaarlijks 16.000 klinische bevallingen plaats, wat neerkomt op 45 per dag. Door deze grote aantallen is er genoeg data om te analyseren en van elkaar te leren.

Data delen
De Santeon ziekenhuizen delen onderling hun data over onder andere geboortezorg, en meten en analyseren zorgresultaten. Zo willen ze steeds van elkaar leren en de zorg verbeteren. Deze manier van informatie delen helpt de patiënt ook: “Dankzij deze infographic kunnen we ingewikkelde en zorginhoudelijke informatie begrijpelijker en inzichtelijker maken voor patiënten. In dit geval kan een zwangere vrouw zich beter voorbereiden op een gesprek met haar gynaecoloog en gerichte vragen stellen. Eigen regie wordt hiermee gestimuleerd”, aldus de ziekenhuizen.

Infographic geboortezorg
In de infographic is data verzameld over geboortezorg die Santeon ziekenhuizen bieden en de uitkomsten van deze zorg. De informatie in de infographic heeft betrekking op vrouwen die vanwege medische redenen in het ziekenhuis zijn bevallen. Het gaat om data over onder andere de zwangerschapsduur bij bevalling, het aantal stuitliggingen, de gebruikte pijnstilling, de persduur en het aantal ingrepen tijdens de bevalling.