Nieuws

29 april 2022

Santeon ziekenhuizen ontwikkelen nomogram voor prostaatkanker patiënten

Met data van de Santeon ziekenhuizen is er een nomogram ontwikkeld dat de kans op extraprostatische extensie (EPE) kan berekenen bij prostaatkanker patiënten.

Het nomogram (voorspellingsmodel) is ontwikkeld met gegevens van patiënten uit het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en is gevalideerd in het Medisch Spectrum Twente en het St. Antonius Ziekenhuis. De financiering is geregeld door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialist (SKMS).

Het voorspellingsmodel wordt gebruikt om de kans op tumoruitbreiding buiten de prostaat nauwkeurig te beoordelen. Bij patiënten met prostaatkanker die geopereerd worden middels een radicale prostatectomie kan overwogen worden om de zenuwen te sparen die over het prostaatkapsel lopen. Het doel hiervan is de kans op behoud van erectiele functie te vergroten. Bij verhoogde kans op extraprostatische extensie (EPE) van de tumor wordt door de Europese richtlijnen afgeraden om zenuwsparend te opereren, gezien de verhoogde kans op positieve snijvlakken. Vanwege het onvermogen van de MRI om EPE uit te sluiten is het nomogram ontwikkeld om de kans op EPE te voorspellen per zijde.

Het nomogram is vanaf nu gratis online beschikbaar.

Voor meer informatie lees hier het artikel over de ontwikkeling en validatie van het nomogram.