Nieuws

16 november 2021

Verpleegkundig webinar ‘Santeon Ster(k)’ geslaagd

Vrijdag 12 november hebben 150 geïnteresseerden het webinar ‘Santeon Ster(k)’ online bijgewoond. Dit webinar is voor, door en met verpleegkundigen van Santeon georganiseerd. Annette van Duijn is verpleegkundige én voorzitter van de Verpleegkundige Advies Raad van het St. Antonius. Deze dag was Annette ook dagvoorzitter.

Santeon Sterk
Annette interviewde Pieter de Bey (directeur Santeon). Pieter blikte terug op 1 jaar Santeon Sterk (versterkingsprogramma voor verpleegkundigen) en de eerste resultaten. Een mooi resultaat is dat tijdens dit webinar de Verpleegkundige Staf Santeon is geïnstalleerd. De leden van de staf worden de komende maanden voorbereid via een speciaal voor hen ontwikkelde leergang Bestuurlijk Samenspel. Hiermee krijgt de verpleegkundige beroepsgroep meer autonomie en zeggenschap binnen Santeon en natuurlijk ook binnen de eigen ziekenhuizen.

Nieuw bestuur
Een hoogtepunt deze dag was de bestuurswissel. Het nieuwe bestuur van de Verpleegkundige staf Santeon is geïnstalleerd. Evelien van Bogerijen (St. Antonius Ziekenhuis) en Elise van Oppenraaij (OLVG) geven na 6 jaar het stokje door aan de nieuwe voorzitter Jacqueline van Houwelingen- van den Dool (Maasstad Ziekenhuis) en vicevoorzitter Marike Brugman (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis).

De afvaardigingen van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) Of Verpleegkundige Staf Bestuur (VSB) vertegenwoordigen op Santeon niveau de beroepsgroep. Omdat de leden van de Verpleegkundige Staf Santeon (VSS) een formele positie hebben in hun eigen ziekenhuis kan alles wat op Santeon niveau besproken en afgesproken wordt effectiever worden uitgedragen. Daarmee krijgt de VSS ook een formele rol in het bepalen van het Santeon beleid voor de verpleegkundige beroepsgroep.

Data en indicatoren
Dewi Stalpers was spreker tijdens dit webinar en ze heeft de interactie opgezocht met de deelnemers. Ze vroeg aan de verpleegkundigen wat zíj belangrijk vinden in de zorg aan onze patiënten. Daarnaast werd de kracht van data, bevlogen verpleegkundigen en de combinatie hiervan besproken. We hebben verpleegkundigen nodig die een kartrekkersrol op zich nemen. Deze kunnen in samenwerking met collega’s scholingen organiseren en indicatoren bespreken waar op verbeterd kan worden. Dit sluit aan op de oproep van Pieter de Bey om lef en leiderschap te tonen. Daar komen we verder mee en helpen we elkaar in Santeon verband mee.

Elkaar opzoeken tijdens en na het webinar
Tijdens de break-outs, per specialisme is er gesproken over de meest relevante verpleegkundige indicator of data. Er zijn successen gedeeld en in de chat zagen we veel enthousiaste reacties. Hiermee is hopelijk een eerste zetje gegeven aan het opzoeken van elkaar in Santeon verband. De deelnemers ontvangen naderhand een lijst met mededeelnemers zodat zij contact kunnen houden.

STERrenparade
De afgelopen jaren is er steeds een Verpleegkundige verbeterprijs uitgereikt aan het beste initiatief in de zorg. In de afgelopen 1,5 jaar heeft veel onderzoek stil gelegen of op een laag pitje gestaan. Dit jaar is er een oproep gedaan in de Santeon ziekenhuizen aan verpleegkundigen die in hun eigen ziekenhuis initiatieven hebben gestart om de verpleegkundige zorg te verbeteren. Zogenaamde  STER-ren. We hebben 7 STER-ren gevonden die trots laten zien hoe ze dit afgelopen jaar een bijdrage hebben geleverd als STER(k) verpleegkundige. Dit is terug te zien in deze opname van het webinar.

Geslaagd webinar
Het doel om elkaar online te ontmoeten, van elkaar te leren en mooie inzichten uit de zeven Santeon ziekenhuizen te delen is gehaald. We zijn blij dat het gelukt is om elkaar tijdens dit online event te ontmoeten. Omdat niet alle verpleegkundigen het webinar konden bijwonen (het hart voor de zorg, COVID-19 en de ongekend hoge werkdruk momenteel) is het webinar opgenomen. Je kunt het hier terugkijken. Dank aan alle verpleegkundigen die hebben meegewerkt om dit Santeon Ster(k) webinar mogelijk gemaakt te hebben. Samen staan we sterk voor de zorg van morgen!