Nieuws

06 april 2021

Conferentie Samen beslissen met uitkomstinformatie

Op 22 maart vond de conferentie Samen beslissen met uitkomstinformatie: een koel hoofd en een warm hart! plaats. De conferentie werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en stond in het teken van het Santeon Experiment Uitkomstindicatoren en de resultaten vanuit het implementatieprogramma Beslist samen! 2.0.

Tijdens de online conferentie werden mooie initiatieven en resultaten op het vlak van samen beslissen met uitkomstinformatie in de schijnwerpers gezet. Onder leiding van dagvoorzitters Sabine Uitslag, verpleegkundige en directeur werkplezier FWG en Pieter van Eijsden, neurochirurg in UMC Utrecht keken meer dan 500 deelnemers live mee. Tijdens de talkshow gingen zij in gesprek met patiëntvertegenwoordigers en zorgprofessionals over de kern van samen beslissen met uitkomstinformatie. 

Mede dankzij de Santeon collega’s konden de deelnemers vervolgens in twee rondes kiezen uit 12 sessies over onder andere de toepassing van uitkomstinformatie bij samen beslissen in de kliniek (CVA), het gebruik van uitkomstinformatie bij de nacontrole bij borstkanker, meer patiëntregie, samen beslissen met hulp van een dashboard bij nierschade en het gebruik van zorguitkomsten bij de keuze voor het juiste ziekenhuis. De sessies gaven inspirerende voorbeelden van ervaringen en geleerde lessen over hoe samen beslissen in de praktijk ook echt werkt in de Santeon ziekenhuizen.

Tot slot gingen de dagvoorzitters in gesprek met bestuurders, verpleegkundig en medisch leiders over hoe samen beslissen gestimuleerd en gefaciliteerd kan worden in de praktijk. Ze spraken  over scholing en nascholing, het verzamelen van data en de financiering, maar ook over het verhaal achter de getallen. Over het belang van de patiënt met meer medezeggenschap. Iedere patiënt is anders en iedere zorgprofessional ook. Met in het bijzonder dank aan Mark van der Laan (gynaecoloog en voorzitter vereniging medische staf, St. Antonius Ziekenhuis) en Jan den Boon (lid raad van bestuur,, Medisch Spectrum Twente) die vanuit Santeon het Experiment Uitkomstindicatoren extra op de kaart hebben gezet.

De conferentie werd afgesloten door spoken word-artiest Derek Otte onder muzikale begeleiding van trompettist Rob van der Wouw met de boodschap ‘zoek elkaar op, want samen begrijpen is samen beslissen’. Kortom, blijf vooral de praktijkvoorbeelden met elkaar delen, denk goed na over je doel, begin met samen beslissen, al is het maar in kleine stapjes. Wees trots op de uitkomsten en vier je successen.

Conferentie gemist? Voor een compleet verslag verwijzen we je graag naar de website van de NVZ. Heb je de conferentie gemist en wil je deze graag terugzien? De gehele conferentie, inclusief inspiratiesessies over samen beslissen met uitkomstinformatie, is terug te zien via deze link. Wegens technische gebreken zijn enkele sessies na afloop opnieuw opgenomen. Het is dan ook de moeite waard om deze terug te kijken.

Neem daarnaast vooral nog een kijkje op de website van het Experiment Uitkomstindicatoren.