Nieuws

29 maart 2021

Tool promovendus Christine Cramer biedt inzicht in behandelopties van patiënt met longkanker

Maandag 29 maart promoveert Christine Cramer – van der Welle aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift ‘Real-world treatment outcomes in metastatic lung cancer. From efficacy-effectiveness gap evaluation to informed clinical decision-making’. In haar proefschrift beschrijft Cramer de kloof tussen de werkzaamheid van chemotherapie en immunotherapie bij patiënten met uitgezaaide longkanker zoals gerapporteerd in klinische onderzoeken, en de effectiviteit in de praktijk in de Santeon-ziekenhuizen.

Patiënten die in de praktijk worden behandeld leven gemiddeld een kwart korter dan deelnemers aan klinische onderzoeken. Een verklaring voor deze kloof is dat patiënten die deelnemen aan klinische onderzoeken vaak een goede klinische conditie hebben, terwijl in de dagelijkse praktijk minder fitte patiënten systemische behandeling krijgen. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Tool geeft inzicht in uitkomsten behandelopties

Naar aanleiding van deze onderzoeken hebben Cramer en collega’s een webbased tool ontwikkeld waarin de uitkomsten van verschillende behandelingen voor patiënten met uitgezaaide longkanker van alle Santeon ziekenhuizen tussen 2008 en 2014 staan. De longoncoloog kan op basis van kenmerken van de patiënt, zoals leeftijd en conditie, en tumorkenmerken in de tool de resultaten van de behandelopties zien van vergelijkbare patiënten. Zo’n tool op basis van de dagelijkse praktijk is uniek en kan patiënten helpen bij het nemen van een goed geïnformeerde keuze voor een behandeling. Zowel patiënten als longartsen gaven tijdens het onderzoek aan dat de tool meerwaarde had in de klinische praktijk. Vervolgonderzoek is nodig om de tool verder te ontwikkelen en te implementeren in de dagelijkse zorg voor patiënten met longkanker.