Nieuws

02 april 2020

OLVG corona check app al in vier Santeon ziekenhuizen

Er zijn inmiddels vier Santeon ziekenhuizen die gebruik maken van de online OLVG corona check. Deze app is gelanceerd in afstemming met huisartsenorganisaties en verschillende ziekenhuizen in de regio. Met deze gratis applicatie kunnen inwoners van bepaalde postcodegebieden hun gezondheid volgen en krijgen zij snel advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus (COVID-19).

Initiatief
De OLVG corona check is een initiatief van ziekenhuis OLVG in Amsterdam en het bedrijf Luscii. Zij hebben de app ontwikkeld en maken deze ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen in Nederland. We zijn er trots op dat naast OLVG ook Medisch Spectrum Twente, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis als Santeon ziekenhuizen de online corona check aanbieden. Inmiddels zijn er al 60.000 actieve gebruikers van de OLVG corona check. “Dit is een mooi resultaat vanuit de Santeon samenwerking en een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek’, zegt Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “We zullen op termijn gezamenlijk kijken of dit soort online hulpmiddelen vaker ingezet kunnen worden.”

Hoe werkt de app?
Een medisch team bekijkt dagelijks de ingevulde gegevens. Als daaruit blijkt dat iemand mogelijk het coronavirus (COVID-19) heeft, wordt dagelijks binnen kantoortijden contact met diegene opgenomen. Krijgt iemand naar aanleiding van de OLVG corona check het advies om medische hulp in te schakelen, dan adviseert het ziekenhuis diegene met de voor hem/haar bekende zorgverlener, huisarts of ziekenhuis, in de regio contact op te nemen. De app is nadrukkelijk geen vervanging van reguliere zorg of spoedzorg. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft, wordt geadviseerd zelf contact op te nemen met de huisarts.

Om de app te gebruiken, is het niet nodig om patiënt van een van de vier Santeon ziekenhuizen of andere aangesloten ziekenhuizen te zijn. Gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn, een koortsthermometer hebben en een smartphone of tablet hebben met Android versie 7 of hoger of Apple versie iOS12 of hoger.

Meer informatie en een filmpje met uitleg over de corona check is hier te vinden.