Nieuws

08 augustus 2019 2019CWZdemonstratieMSTOLVGoperatieVBHC

Luc Strobbe demonstreert quilttechniek in CWZ aan collega Santeon artsen

Tijdens de halfjaarlijkse Santeon brede Value- Based Health Care bijeenkomst van de mamma-groep (borstkanker), kwamen op 2 juli jl. Anneriet Dassen (MST) en Hille Witjes (OLVG) meekijken op de operatiekamer bij een borstamputatie verricht door chirurg oncoloog Luc Strobbe (CWZ). Sinds een aantal jaren wordt in CWZ veel aandacht besteed aan incidentie, aard  en preventie van complicaties in de mammachirurgie. In het kader van een promotieonderzoek heeft Britt ten Wolde overtuigende cijfers gepubliceerd over het effect van het nauwgezet sluiten van de amputatiewond, het zogenaamde quilting van de wond. Door het quilten kan de kans op seroom (vocht ophoping in een holte) van ongeveer 70% naar 10% afnemen. Als gevolg daarvan neemt het aantal puncties af, waardoor de patiënt veel minder vaak op de poli hoeft terug te komen. Het zorgt er ook voor dat bestraling of chemotherapie sneller start en het risico op postoperatieve wondinfecties meer dan halveert. 

Deze ‘quilttechniek’ laat zich het best demonstreren op de operatiekamer zelf dus nodigde Luc Strobbe zijn Santeon collega’s uit. Uiteraard met toestemming van de patiënt. Zo direct bij elkaar in de keuken kijken voor een bijzondere/nieuwe techniek is niet vanzelfsprekend, zelfs uniek en heel leerzaam. Tijdens en rondom de operatie hebben de chirurgen kennis en ervaring uitgewisseld over organisatie en inhoudelijke benadering. Anneriet Dassen (MST) en Hille Witjes (OLVG) zijn enthousiast over de live demonstratie in CWZ. Zij gaan in hun ‘eigen ziekenhuis’ de opties voor het quilten ontdekken. Een ingreep die opmerkelijke voordelen voor de patiënt heeft, maar van de chirurg extra toewijding vraagt in kennis en operatietijd. 

Wat is quilten? 
Na het verwijderen van okselklieren of een borstamputatie ontstaat er een holte op de plek waar eerder de okselklieren en/of borstweefsel heeft gezeten. In deze holte(n) kan zich vocht ophopen (seroom). Om de kans hierop te verminderen plaatst de chirurg tijdens de operatie stevige oplosbare inwendige hechtingen (quilten). Door deze hechttechniek worden de lagen strak tegen elkaar aan gehecht zodat vochtvorming, -nabloeding en ontsteking worden tegengegaan. 

V.l.n.r. Anneriet Dassen (MST), Hille Witjes (OLVG) en Luc Strobbe (CWZ)